Обама призова Конгреса да даде шанс на Иран

24443
Обама призова Конгреса да даде шанс на Иран
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският президент Барак Обама призова Конгреса на САЩ да даде шанс на дипломацията спрямо Иран, по отношение на неговата ядрена програма. Това стана в момент когато американските конгресмени заплашват да гласуват нови санкции срещу Техеран, предаде БГНЕС.

"Това, което искаме е да се даде шанс на дипломацията и на мира. Знам, че говоря не само за себе си, но и за партньорите от групата на "Пет +1" /петте страни постоянни членове на СС на ООН + Германия/, които са ангажирани в преговорите за иранската ядрена програма/, каза Обама на двустранна среща с испанския премиер Мариано Рахой в Белия дом.

Петте страни, постоянни членки на СС на ООН и Германия, сключиха преходно споразумение с Иран през ноември в Женева. Техеран и Вашингтон съобщиха в неделя, че то ще бъде приложено от 20 януари.

Глътка въздух за иранската икономика

Иран започва да изпитва първите конкретни положителни промени от диалогичната политика по ядрената си програма в очакване на предвиден...

Това е възможност, която не можем да пропуснем, каза Обама, след като демократи и републиканци в Конгреса внесоха предложение за закон за налагане на допълнителни санкции спрямо Техеран за неговата ядрена програма, ако преговорите се провалят.

"Не е дошло времето за налагане на нови санкции", подчерта Обама. В средата на декември Белия дом предупреди, че президентът ще наложи вето на такъв законопроект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com