Обама: САЩ трябва да бъдат сдържан световен лидер

25265
Обама: САЩ трябва да бъдат сдържан световен лидер
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският президент Барак Обама каза, че Съединените щати трябва да бъдат лидер на световната сцена, но също така да бъдат сдържани, преди да се впуснат във военни операции в чужбина, предаде Асошиейтед прес.

Обама очерта външнополитическите си виждания за оставащите му две години начело на страната в реч, произнесена във военната академия в Уест Пойнт. Съединените щати излизат от дълъг период на война, но изолационизмът не е опция през 21 век, заяви Обама.

Медведев: Обама тласка отношенията към нова Студена война

Американската администрация води отношенията към нова Студена война, смята руският премиер Дмитрий Медведев, предаде БГНЕС. "По същест...

САЩ ще използват сила, когато е необходимо, но Америка е по-силна, когато не действа сама, допълни той, цитиран от БНР.

Американският президент планира да работи с Конгреса, за да увеличи подкрепата за сирийската опозиция, която според него е най-добрата алтернатива на фона на терористите и на сирийския президент Башар Асад. Обама призовава Конгреса да подкрепи фонд за борба с тероризма на стойност 5 милиарда долара, който би подпомогнал Йордания, Ливан, Турция и Ирак. Всички тези страни са приели на териториите си сирийски бежанци и се сблъскват с терористи, действащи през сирийските граници.

Макар Съединените щати да се съвзеха след двете войни, последвали нападенията от 11 септември 2001 г. (в Афганистан и Ирак), тероризмът остава най-пряката заплаха за американската сигурност, предупреди Обама. Тъй като тази заплаха се е видоизменила и сега, вместо централизираната "Ал-Каида", има редица нейни клонове, американският отговор също трябва да бъде променен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка