Общото събрание на ООН прие резолюция за руско обезщетение за Украйна

6877
Общото събрание на ООН прие резолюция за руско обезщетение за Украйна
Снимка: Getty images/Guliver

На специална сесия на Общото събрание на ООН е приета резолюция за създаване на международен регистър на щетите, за които се твърди, че са причинени от Русия на Украйна, предава БГНЕС.

С документа се признава и необходимостта от механизъм за компенсиране на загубите. 94 държави гласуваха в подкрепа на резолюцията, 14 бяха против, а 73 се въздържаха. 

Позовавайки се на нахлуването в Украйна, в резолюцията се казва, че Русия "трябва да понесе правните последици от всички свои международно неправомерни действия, включително да възстанови вредите, всички щети, причинени от тези действия". Той също така призова за създаването на официален регистър на щетите, понесени от Украйна и украинците по време на войната и причинени от Русия.

Сред държавите, които се противопоставиха, бяха Русия, Китай, Куба, Мали и Етиопия. Много страни от Африка, както и Бразилия, Индия и Израел, се въздържаха.

Пред Общото събрание пратеникът на Украйна Сергий Кислица заяви, че има прецедент за репарации: 52,4 млрд. долара, които Ирак трябваше да плати за щетите от неуспешното превземане на Кувейт през 1990 г. Това беше наблюдавано от специално създаден за случая орган на ООН - Комисията на ООН за обезщетения.

Приемането на резолюцията е само частична стъпка към създаването на механизъм за репарации за Украйна. В крайна сметка обаче то може да доведе до предявяване на претенции от страна на Киев към замразените от САЩ и европейските им съюзници руски активи на стойност стотици милиарди долари от началото на войната.

ООН: На риск тази зима са изложени милиони бежанци, не само от Украйна

ООН предупреди, че милиони хора, разселени от войни и преследвания в Украйна, Афганистан и Близкия изток, са изложени на риск от "изклю...

"Хората по света гледат безпомощно как невинни цивилни граждани загиват в резултат на умишлени нападения, как всеки ден се разрушават инфраструктура, болници, училища, домове. Разрушенията са непреодолими", заяви делегацията на Европейския съюз в ООН в подкрепящо изявление. "Не стои въпросът дали Русия трябва да плати, а по-скоро кога ще плати и каква сума", добави тя.

Пратеникът на Москва в ООН Василий Небензя обвини Украйна и западните ѝ поддръжници, че търсят оправдание за изземване на замразените активи, за да ги използват "за удължаване и допълнително изостряне на конфликта". 

Само преди месец Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство за осъждане на анексирането на части от Украйна от страна на Русия, след като Москва наложи вето на подобно предложение в Съвета за сигурност. Общото събрание одобри резолюцията със 143 гласа "за" и 5 "против", но 35 държави, сред които Китай, Индия, Южна Африка и Пакистан, се въздържаха, въпреки големите дипломатически усилия на САЩ да потърсят по-ясно осъждане на Москва.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com