X
 
 

От САЩ удължиха ограниченията на ядрената програма на Иран

1140 0
photo of От САЩ удължиха ограниченията на ядрената програма на Иран
Снимка: Getty Images/Guliver
Вашингтон обяви удължаване на ограниченията за ядрената програма на Иран. Заповедта е подписана от държавния секретар Майк Помпео, предаде РИА Новости.

Както се подчертава в документа, САЩ застават зад "лишаване на Иран от всякакъв път към ядрените оръжия", а санкциите от своя страна ще помогнат за поддържане на контрола върху гражданската ядрена програма на Техеран, ще намалят рисковете от нейното разпространение и ще ограничат способността на републиката да намали "времето за пробив" за изработване на ядрено оръжие.

САЩ са съгласни да преговарят с Иран без условия

САЩ са готови да се ангажират с Иран без предварителни условия за ядрената му програма, но трябва да видят, че страната се държи като "...

"Докато иранският режим продължава да отхвърля дипломацията и да разширява ядрената си програма, икономическият натиск и дипломатическата изолация ще се увеличат", се казва в заповедта.

В същото време Вашингтон нарича Иран "водещата държава в света - спонсор на тероризма", която продължава да използва ядрената си програма за "изнудване на международната общност и заплаха за регионалната сигурност".

През 2015 г. Иран и шестте международни посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия) постигнаха историческо споразумение за решаване на дългогодишния проблем с иранския атом.

Беше приет Съвместен всеобхватен план за действие, чието изпълнение премахна предварително въведените икономически и финансови санкции срещу Иран от Съвета за сигурност на ООН, САЩ и Европейския съюз.

През май 2018 г. Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон се оттегля от споразумението. Той също така докладва за възстановяването на всички санкции срещу Техеран. Включително вторични, тоест във връзка с други държави, които правят бизнес с Иран.

САЩ наложи още санкции срещу Иран заради ядрената програма

САЩ наложиха санкции срещу 14 физически лица и 17 организации в Иран, които според Вашингтон участват в развиването на ядрената програм...

По-късно обаче Съединените щати въведоха изключения за проекти в Арак, Форд и АЕЦ „Бушер“ в Иран. Освен това бе обявена целта да се изведе износът на ирански нефт до нула.

Останалите пет страни и Техеран се договориха да разработят финансов механизъм за заобикаляне на американските санкции.

На 8 май тази година, на годишнината от оттеглянето на САЩ от сделката, Техеран изпрати пет писма до страните членки на споразумението за спиране на изпълнението на задълженията по две точки от споразумението: те се отнасят до съхранението на обогатен уран и тежка вода.

Иран даде 60 дни на петте партньори да изпълнят всички задължения за осигуряване интересите на Техеран, включително в банковия и петролния сектор.

Ако това не се случи, следващата стъпка ще бъде спирането на модернизацията на реактора в Арак, както и отказът от ограничения за нивото на обогатяване на уран, каза ислямската република.

В отговор на Тръмп Иран поиска прекратяване на враждебността

Техеран иска уважение към иранската нация и спиране на враждебните действия, преди да седне да преговаря с американския президент. Така...

В същия ден Тръмп наложи санкции върху добива и производството на желязо, стомана, алуминий и мед в Иран. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално