От САЩ удължиха ограниченията на ядрената програма на Иран

2353
От САЩ удължиха ограниченията на ядрената програма на Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Вашингтон обяви удължаване на ограниченията за ядрената програма на Иран. Заповедта е подписана от държавния секретар Майк Помпео, предаде РИА Новости.

Както се подчертава в документа, САЩ застават зад "лишаване на Иран от всякакъв път към ядрените оръжия", а санкциите от своя страна ще помогнат за поддържане на контрола върху гражданската ядрена програма на Техеран, ще намалят рисковете от нейното разпространение и ще ограничат способността на републиката да намали "времето за пробив" за изработване на ядрено оръжие.

САЩ са съгласни да преговарят с Иран без условия

САЩ са готови да се ангажират с Иран без предварителни условия за ядрената му програма, но трябва да видят, че страната се държи като "...

"Докато иранският режим продължава да отхвърля дипломацията и да разширява ядрената си програма, икономическият натиск и дипломатическата изолация ще се увеличат", се казва в заповедта.

В същото време Вашингтон нарича Иран "водещата държава в света - спонсор на тероризма", която продължава да използва ядрената си програма за "изнудване на международната общност и заплаха за регионалната сигурност".

През 2015 г. Иран и шестте международни посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия) постигнаха историческо споразумение за решаване на дългогодишния проблем с иранския атом.

Беше приет Съвместен всеобхватен план за действие, чието изпълнение премахна предварително въведените икономически и финансови санкции срещу Иран от Съвета за сигурност на ООН, САЩ и Европейския съюз.

През май 2018 г. Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон се оттегля от споразумението. Той също така докладва за възстановяването на всички санкции срещу Техеран. Включително вторични, тоест във връзка с други държави, които правят бизнес с Иран.

САЩ наложи още санкции срещу Иран заради ядрената програма

САЩ наложиха санкции срещу 14 физически лица и 17 организации в Иран, които според Вашингтон участват в развиването на ядрената програм...

По-късно обаче Съединените щати въведоха изключения за проекти в Арак, Форд и АЕЦ „Бушер“ в Иран. Освен това бе обявена целта да се изведе износът на ирански нефт до нула.

Останалите пет страни и Техеран се договориха да разработят финансов механизъм за заобикаляне на американските санкции.

На 8 май тази година, на годишнината от оттеглянето на САЩ от сделката, Техеран изпрати пет писма до страните членки на споразумението за спиране на изпълнението на задълженията по две точки от споразумението: те се отнасят до съхранението на обогатен уран и тежка вода.

Иран даде 60 дни на петте партньори да изпълнят всички задължения за осигуряване интересите на Техеран, включително в банковия и петролния сектор.

Ако това не се случи, следващата стъпка ще бъде спирането на модернизацията на реактора в Арак, както и отказът от ограничения за нивото на обогатяване на уран, каза ислямската република.

В отговор на Тръмп Иран поиска прекратяване на враждебността

Техеран иска уважение към иранската нация и спиране на враждебните действия, преди да седне да преговаря с американския президент. Така...

В същия ден Тръмп наложи санкции върху добива и производството на желязо, стомана, алуминий и мед в Иран. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com