Откриха защо някои хора не се заразяват с COVID-19

20075
Откриха защо някои хора не се заразяват с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Американски учени описаха основните механизми на формиране на имунитет срещу COVID-19 и отговориха на въпроса защо някои хора не са податливи на новата коронавирусна инфекция, въпреки факта, че преди това не са били болни и не са били ваксинирани. Изследването е публикувано в списание "Science".

Пандемията COVID-19 разкри широка гама от имунни отговори при хора, заразени с коронавирус SARS-CoV-2, и съответно голямо разнообразие от клинични резултати.

Нито един политик не се справи с коронавируса – за какво са ни тогава?

Светът живее в кошмар. Научно-фантастичен, но кошмар. Вирус, който умира от сапун, постави живота на цялата планета на пауза. Не на вси...

Изследователи от Института за медицински открития Sanford Burnham Prebis (SBP) в Ла Хоя, Калифорния, Дженифър Хоуп и Линда Брадли описаха основните механизми на създаване на имунитет при COVID-19.

Прониквайки в клетките гостоприемници, вирусите задействат клетъчни механизми за самовъзпроизвеждане, което им позволява да се разпространят по-нататък, до най-податливите клетки. За да се бори с вируса, имунната система включва вродени имунни реакции като възпаление, които от своя страна активират адаптивната имунна система.

Дендритните клетки абсорбират вирусни протеини и частици, транспортират ги до лимфоидните органи, където се представят до Т и В клетките. Ако тези клетки разпознаят вируса - по правило това се случва, когато вирусът вече е влизал в тялото - клетъчните (Т-клетъчни) и хуморалните (В-клетъчни) клонове на адаптивния имунитет започват да работят, като заедно осигуряват ефективна защита. Както Т-клетъчните, така и В-клетъчните отговори играят важна роля в контрола на вирусите и развитието на имунитета.

Адаптивният клон на имунната система генерира защитна имунна памет. стратегията за ваксинация се основава на това. В същото време изследователите отбелязват, че често T- и B-клетъчният отговор на SARS-CoV-2 се проявява при хора, които преди това не са се сблъсквали с този вирус.

Зеленогорски: През хартиените бюлетини се следи дали хората, на които е платено, са гласували правилно (ВИДЕО)

Най-добрият начин управляващите да се подготвят за изборите е да вземат предвид умни предложения за това как да се гласува при максимал...

Може би, смятат авторите, наличието на такъв клетъчен имунитет при тези хора е свързано със съществуването в техните тела на Т- и В-клетки, специфични за други човешки коронавируси от семейството на HCoVs, което се проявява под формата на "остра простуда". Т-клетки, които реагират на SARS-CoV-2 протеините, също са идентифицирани при индивиди, заразени преди това със SARS-CoV SARS вируса. По същия начин, IgG антителата от пациенти с COVID-19 реагират силно на протеините на коронавирусите, свързани с обикновената настинка.

Следователно, според учените, имунните отговори на SARS-CoV-2 до голяма степен зависят от историята на предишни срещи с вируси на всеки отделен човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно