Перу обяви извънредно положение заради опасна болест

9377
Перу обяви извънредно положение заради опасна болест
Снимка: Getty Images

Перуанските власти обявиха 90-дневно извънредно положение в здравеопазването поради "необичайно увеличение" на случаите на синдрома на Гилен-Баре (Guillain-Barré). Според министъра на здравеопазването Сесар Васкес Санчес това ще позволи закупуването на 5 000 ампули имуноглобулин, съобщи Canal N.

Синдромът на Guillain-Barré е състояние, при което имунната система поразява собствените си периферни нерви. Синдромът може да се прояви по различни начини: изтръпване или парализа. СЗО съобщава, че "повечето хора се възстановяват напълно дори в най-тежките случаи на синдрома", пише БГНЕС.

Указът за извънредно положение е публикуван във вестник El Peruano. Министърът заяви, че при установяване на случаи пациентите се транспортират със самолет до столицата Лима, ако състоянието на болния го позволява.

Перу въведе извънредно положение заради нелегални мигранти

Президентът на Перу обяви извънредно положение по границите на южноамериканската държава и нареди разполагането на войници, които да по...

В Перу са регистрирани повече от 180 случая на синдрома на Guillain-Barré. Четирима души са починали, 147 са се възстановили, а 31 пациенти се лекуват стационарно.

Синдромът на Guillain-Barré е сред редките усложнения при заразените с коронавирус, а Перу е в челото на разпространението на болестта и то като смъртни случаи - по различни данни беше често на първо място, като се сменяше там с България. Според актуалната към 9 юли класация на The Economist за надвишената смъртност заради Ковид, Перу е на 13-то място - с 579 смъртни случая повече на 100 000 души, като с диагноза "Ковид" са починали 220 695 души. Потвърдените случаи на Ковид в Перу според Worldometers са 4 507 896.

Болестта се оказа и много рядко усложенение, предизвикано от ковид ваксини. В Перу са поставени 89 593 907 дози ковид ваксини според статистиката на Световната здравна организация (СЗО), което означава почти 85% покритие с по две дози ваксина. Ваксинационната програма там започва с китайска ваксина - на "Синофарм", като са взети 6 000 000 дози. След това вече идват и други ваксини - 20 000 000 дози "Спутник V" (още не е одобрена за ползване) и също толкова на Moderna (още не е одобрена за ползване), 20 500 000 дози от Pfizer, още 13 200 000 дози на Pfizer и AstraZeneca. Има ваксини и от Johnson&Johnson - ваксината е от векторен тип, подобна на AstraZeneca. В информацията на СЗО за ковид ваксините и графата "въпроси - отговори" има специален въпрос точно за тази ваксина, както и за AstraZeneca и Синдрома на Гилен-Баре - последният от всички въпроси.

Проучване: КОВИД ваксините на "Пфайзер" и "АстраЗенека" причиняват неврологично увреждане, засега много рядко

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com