X
 
 

Пет жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия, сред тях няма българи (ВИДЕО)

1066 0
Пет жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия, сред тях няма българи (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Петима души са загинали при изригването на вулкана на остров Уайт в Нова Зеландия. Спешните служби на Сейнт Джон обявиха, че около 20 души са ранени.

От министерство на външните работи съобщават, че до момента сред жертвите няма български граждани.

На острова обаче има блокирани чужденци, все още не е известно от каква националност са те.

В момента на внезапното изригване на вулкана, около кратера му е имало между 50 и 100 души, повечето от които туристи.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че Белият остров - известен още като Уакаари - край северното крайбрежие на Нова Зеландия е изригнал, докато в района имало групи туристи.

Вулкан изригна в Нова Зеландия, може да има жертви (ВИДЕО)

Изненадващо в Нова Зеландия изригна вулканът на Белия остров. Има опасения за ранени хора, след като минути преди изригването, група ту...

Островът е на около 50 километра от бреговете на Нова Зеландия в живописния залив Пленти и е популярен сред туристите.

"Белият остров" е най-активният вулкан в Нова Зеландия, като около 70% от него е подводен, според правителствената агенция GeoNet. Около 10 000 души посещават вулкана всяка година. Той изригва често през последния половин век, като последното му изригване е било през 2016 година. През август същата година отбранителните сили на Нова Зеландия издигнаха на острова 2,4-тонен корабен контейнер, който да служи като авариен бункер в случай на изригване, припомнят от БГНЕС.

В момента освен със спасителните операции на остров Уайт, Нова Зеландия се бори и с усложнена климатична обстановка на Южния остров и в столицата Уелингтън, съобщават от външно министерство. Отложени са някои полети на международното летище заради проливни дъждове. За момента няма данни за пострадали и нанесени щети, но са затворени много магистрали и пътища. На места се е стигнало до прекъсване на комуникациите.

Срутване блокира стотици туристи в Нова Зеландия

Най-малко 950 туристи бяха откъснати от света в новозеландския град Франц Йосиф заради срутване на земна маса, предизвикано от проливни...

Българското посолство в Канбера, Австралия, което акредитирано и за Нова Зеландия, е в постоянен контакт с местните власти. От там препоръчват на българските граждани, пребиваващи в Нова Зеландия или пътуващи за страната, да се осведомяват за актуалната обстановка от следните сайтове:

https://westcoastemergency.govt.nz/

https://www.journeys.nzta.govt.nz/traffic

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с посолството в Канбера на следните телефони: +612 62 86 97 00, +614 38 00 51 87.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално