Премахват "расистки" паметник на бивш президент на САЩ

5486
Премахват "расистки" паметник на бивш президент на САЩ
Снимка: Getty Images

Конният паметник на бившия президент на САЩ Теодор Рузвелт на входа на Американския природонаучен музей в Ню Йорк ще бъде демонтиран, пише в. New York Times, позовавайки се на изявление на директора на институцията и градските власти.

Бронзовият паметник на американския президент, управлявал от 1901 до 1909 г., е издигнат през 1940 г. Монументът се състои от три основни елемента: Рузвелт язди кон, а от двете страни на конника вървят индианец и африканец.

Решението за премахване на паметника е било взето от музея, с което са се съгласили властите на Ню Йорк, които притежават правата върху него. Активисти се противопоставят на този паметник в продължение на много години. Той стана, както мнозина смятаха, символ на колониална експанзия и расова дискриминация, уточнява вестникът.

Решението за демонтиране на статуята е взето на фона на протестите срещу расизма. В същото време музеят винаги е защитавал и съхранявал подобни предмети от миналото, въпреки факта, че те биха могли да бъдат "крайно двусмислени", посочва още изданието.

"Разрастващото се движение за расова справедливост, възникнало след убийството на Джордж Флойд, дълбоко засегна музейната общност през последните седмици. Гледаме как страната и светът все повече обръщат внимание на паметниците, тези разрушителни и мощни символи на системен расизъм ... Просто казано, дойде неговото време (на монумента на Рузвелт) да бъде премахнат", казва пред вестника президентът на музея Елън Фатер.

В същото време тя увери, че музеят няма нищо срещу самия Рузвелт. В чест на бившия американски президент, с когото историята на музея е тясно свързана, беше решено да се нарече зала за биоразнообразие.

И Шарл дьо Гол под ножа на расисткото недоволство

Вандали оскверниха паметник на лидера на френското движение за съпротива и на бившия президент на Франция Шарл дьо Гол в северната част...

В изявление кметът на Ню Йорк Бил ди Блазио отбеляза, че музеят поиска премахването на конната статуя на Рузвелт, тъй като черната и индианската раса са представени така, сякаш са "поробени и расово по-ниски". Праправнукът на Рузвелт, който е попечител на музея, издаде изявление, в което одобри премахването на паметника.

"Светът не се нуждае от паметници, антики, останали от миналия век, които не отразяват ценностите на човека, чиито заслуги искат да отбележат, нито ценностите на равенството и справедливостта", казва Теодор Рузвелт IV.

Все още не е ясно какво ще стане с паметника след демонтирането му, нито е известно какво ще застане на мястото му.

В цяла САЩ, на фона на протестите след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд от ръцете на полицията, започна спонтанно събаряне на паметници на исторически личности, набедени че са свързани с робството. Това се отрази и на статуите на откривателя на Америка Христофор Колумб, когото левичари обвиняват в геноцид на коренното население на Америка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com