X
 
 

Проблемите с тока във Венецуела струваха поста на енергийния министър

1124 0
Проблемите с тока във Венецуела струваха поста на енергийния министър
Снимка: Getty Images/Guliver
Президентът на Венецуела Николас Мадуро смени министъра на енергетиката в момент, в който страната е парализирана от поредица от големи прекъсвания на тока.

Мадуро уволни Луис Мота Домингес, който заема поста от август 2015 г., и на негово място назначи Игор Гавидия Леон. Досега Гавидия беше ръководител на държавната електрическа компания Electrificacion del Caroni. Мадуро го определи като "работник в енергийната промишленост с 25 годишен опит и инженер, който е имал много отговорности". Гавидия Леон ще оглави и националната електрическа корпорация Corpoelec, пише Reuters.

Венецуела с неучебен ден и ограничен работен ден за чиновниците заради нови проблеми с тока

Венецуела отново обяви, че съкращава дължината на работния ден и затваря училищата, предаде БГНЕС. Причината са поредните проблеми с л...

Страната е в сериозна енергийна криза, свързана с дълги прекъсвания в електрозахранването, които продължиха почти една седмица в някои райони. Нарастващият недостиг на вода влошава усещането за криза в държава, където храната и лекарствата вече са оскъдни с икономика, засегната от хиперинфлация. Общественото недоволство се засилва, а протестите стават все по-чести и крайни.

За да се справи с енергийната криза, президентът подготвя 30-дневен план за "управлeние на натоварването", който вероятно ще бъде начин да се разпредели електричеството. "Необходими са някои промени, за да се укрепи, да се поеме отговорността и да се разработи новата фаза на този план", каза държавният глава.

Според опозицията Мадуро няма решение на кризата. "Всеки път, когато токът изгасва, или нямаме вода, или нямаме газ, познайте какво ще правим? Ще протестираме, ще направим искания, ще излезем на улиците на Венецуела, защото това е наше право", каза опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент на Венецуела.

Гуайдо е признат от повечето западни и южноамерикански страни за законен лидер на страната на основание, че преизбирането на Мадуро през май 2018 г. е незаконно.

Русия: Спирането на тока във Венецуела е "саботаж на Запада"

Русия нарече прекъсването на електричеството във Венецуела умишлен "саботаж на Запада", хвърляйки вината за аварията върху западните дъ...

Прекъсванията на електрозахранването през уикенда наложиха главния петролен терминал на Венецуела - Хосе да спре операциите, включително износа на суров петрол, който е ключов за икономиката на страната. Това е третият път в последния месец, в който терминалът спира работа.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално