Протести в САЩ за махане на мерките срещу коронавируса - дали е заради Тръмп?

7711
Протести в САЩ за махане на мерките срещу коронавируса - дали е заради Тръмп?
Снимка: Getty Images/Guliver

Стотици протестираха в различни градове в САЩ срещу извънредните мерки поради пандемията от коронавирус, съобщи АФП. Те бяха поощрени и от американския президент Доналд Тръмп, тъй като негодуванието нараства срещу опустошителните икономически последици от пандемията.

Приблизително 400 души се събраха под студения дъжд в Конкорд, Ню Хемпшир - мнозина пеша, докато други останаха в автомобилите си - за да изпратят послание, че удължаването на карантината не е необходимо в щат със сравнително малко потвърдени случаи на COVID-19. Тълпата включваше няколко въоръжени мъже, облечени във военни униформи, с прикрити лица. Демонстрантите носеха табели с лозунги като "Числата лъжат" и "Отвори отново Ню Хемпшир".

В Тексас над 250 души се събраха пред Капитолия в Остин. "Време е да отворите отново Тексас. Време е да оставите хората да работят. Време е да се даде свобода на волеизявлението и добрия разум да управлява деня, а не правителствените сили", заяви Джъстин Грийс, активист на "Млади американци за свободата".

Съмнения в САЩ - заради купуване на маски

Заради кризата с коронавируса, правителството на САЩ е похарчило повече от 110 милиона долара за закупуване на маски за медицински спец...

Демонстрантите в Анаполис, Мериленд, останаха в колите си, но размахваха табели с послания като "Бедността също убива".

Фризьорката Долорес заяви, че не отговаря на условията за безработни, защото е собственик на бизнес, а не служител. "Трябва да спася бизнеса си. Трябва да работя, за да живея. В противен случай ще умра", каза тя.

Други демонстрации се проведоха из цялата страна в градове като Кълъбмъс, Охайо и Сан Диего, Калифорния, както и в щатите Индиана, Невада и Уисконсин. Малко от демонстрантите спазваха препоръките за физическа дистанция, но много от тях развяваха американското знаме.

Протестиращите бяха поощрени в някои щати, ръководени от демократи, от самия Тръмп, който заяви, че подкрепя бързото връщане към нормалното, въпреки че протести се проведоха и в щати, ръководени от републиканци като Ню Хемпшир и Тексас.

Общото искане на всички протестиращи беше заповедта за оставане по домовете на 1,3 милиона души да бъде отменена преди планираната за 4 май крайна дата. А най-големият протест срещу ограничителните мерки досега се проведе в сряда в столицата на Мичиган Лансинг, в който участваха около 3 000 души.

Project Syndicate: Разузнаването на САЩ предсказало COVID-19

Разузнавателните служби попадат в новинарските заглавия обикновено, когато не са си свършили работата. Това припомня бившият старши слу...

По-голямата част от американците се намират под блокада, с ограничаващи придвижването мерки и затворен бизнес, с изключение на този от първостепенно значение.

Повечето американци, всъщност се притесняват от премахването на ограниченията твърде скоро, според проучване.

Но в петък демонстрантите бяха поощрени от Тръмп, който в Twitter призова "ОСВОБОДЕТЕ" Мичиган, Минесота и Вирджиния - всички щати с демократични губернатори - от заповедта "остани у дома". Тръмп многократно призовава за възможно най-бързо връщане към нормалността, тъй като свързаното с вируса спиране на бизнеса има смазващо въздействие върху американските работници и икономика.

"Наистина мисля, че някои от губернаторите са се увлекли", заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом в събота. Той приветства повторното отваряне на някои предприятия в Тексас и Върмонт в понеделник, "но изисквайки подходящи предпазни мерки за социално дистанциране".

Още: "2,3 млн. заразени с COVID-19 в света, над 595 хил. оздравели и 160 хил. починали"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com