Републиканци настояват Джо Байдън да изпрати на Украйна далекобойни ракети ATACMS

7341
Републиканци настояват Джо Байдън да изпрати на Украйна далекобойни ракети ATACMS
Снимка: Getty Images

Група високопоставени републиканци в Конгреса на САЩ призоваха президента Джо Байдън да изпрати ракети с по-голям обсег на Украйна. Призивът е важна демонстрация на продължаващата подкрепа за Киев сред американските законодатели, въпреки отпора от страна на някои консерватори срещу повече помощ.

В писмо до Байдън от 1 ноември, цитирано от Ройтерс, висшите републиканци в комисиите по външни отношения и въоръжени сили на Конгреса заявиха, че приветстват докладите, че администрацията е предоставила на Украйна армейски тактически ракетни системи ATACMS с ограничен обхват, но поискаха той да изпрати и повече системи с по-голям обсег.

Още: Ракети ATACMS: Примери с ВИДЕО колко са нужни на Украйна

„Изискването на Украйна за способност за дълбок удар остава спешно, особено за обхват на цялата територия на Крим“, пишат представителите Майкъл Маккол и Майк Роджърс и сенаторите Джеймс Риш и Роджър Уикър. МакКол председателства комисията по външни работи на Камарата на представителите, а Роджърс ръководи комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите. Риш пък е сред най-опитните специалисти на републиканците по въпросите на външните отношения в Сената, а Уикър е експерт в сферата на въоръжените сили на Сената.

Те изпратиха писмото, докато Камарата на представителите с републиканско мнозинство се придвижи към гласуване на самостоятелен законопроект, предоставящ помощ на Израел, като се противопостави на искането на президента демократ Джо Байдън за широк законопроект за финансиране на националната сигурност от 106 милиарда долара с финансиране за Израел, Украйна и Тайван.

Още: САЩ няма да издържи: Глобалните конфликти разтревожиха съюзниците на Америка

Ройтерс съобщи през септември, че администрацията на Байдън е близо до одобряване на доставката на ракети с по-голям обсег, пълни с касетъчни бомби, което ще даде възможност на Киев да причини значителни щети по-дълбоко в окупираната от Русия територия.

Същевременно стана ясно, че администрацията на Байдън планира да обяви нов пакет военна помощ на стойност 425 милиона долара за Украйна в петък. Очаква се в него да има включени ракети за противодействие на дронове и боеприпаси, съобщиха двама американски служители в четвъртък. В този пакет обаче не се очаква да има допълнителни ракети ATACMS. 

Още: ATACMS в Украйна: Животът на неродените е под заплаха? (ВИДЕО)

Планираният пакет от помощ за Украйна включва боеприпаси с лазерно насочване на стойност около 300 милиона долара за сваляне на руски дронове, става ясно от документ, видян от Ройтерс. Средствата за тези боеприпаси идват от програмата на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която позволява на администрацията на Байдън да купува оръжия от индустрията, вместо да тегли от оръжейните запаси на САЩ. 

Останалата част от обещанията за оръжия на стойност 125 милиона долара включват допълнителни боеприпаси за противовъздушната отбрана на ракетните системи земя-въздух NASAMS, боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, 105 и 155 милиметрова артилерия, противотанкови TOW оръжия, противопехотни мини Claymore, малки оръжия и дузина камиони, съобщават официални лица, пожелали анонимност.

Още: Олексий Данилов: Ракетите ATACMS надхвърлиха очакванията на Украйна

Тези ангажименти за оръжия стават възможни чрез използване на Presidential Drawdown Authority (PDA), което упълномощава Байдън да прехвърля продукти и услуги от запасите на САЩ без одобрението на Конгреса по време на извънредна ситуация, като ще се използват запаси в САЩ. 

Администрацията на Байдън все още има контрол над около 5 милиарда долара, след като през юни Пентагонът установи, че е надценил стойността на оръжията, доставени за Украйна поради счетоводна грешка от 6,2 милиарда долара. Пакетът все още се финализира и може да се промени, казаха служители. От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. САЩ са изпратили помощ за сигурност на Украйна на стойност около 44 милиарда долара.

Още: Русия "свали" 2 ракети ATACMS: Избухнаха, след като удариха 3 установки С-400 (ВИДЕО)

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com