Републиканците успяха и поставиха Върховния съд на САЩ под свой абсолютен контрол

2398
Републиканците успяха и поставиха Върховния съд на САЩ под свой абсолютен контрол
Снимка: Getty Images/Guliver

Републиканците в Сената потвърдиха съдия Ейми Кони Барет, кандидат за Върховен съд на президента Доналд Тръмп. Това стана с 52 техни гласа "за" и 48 "против" - от демократите. Това е голяма победа за Тръмп и неговата партия само дни преди изборите на 3 ноември, която обещава да тласне Върховния съд в по-консервативна посока за поколения напред, съобщава CNN, предаде БГНЕС.

Залогът в битката за Върховния съд е огромен, идва в решаващ момент в американската политика в навечерието на избори, на които е заложен контролът над Конгреса и Белия дом.

Назначаването на нов съдия за Върховния съд е третото за мандата на Тръмп, като предоставя на републиканците историческа възможност да изпълнят ключовия консервативен приоритет и обещанието на кампанията за трансформация на федералните съдилища чрез назначаване на доживотни присъди.

Панорамата на Върховния съд с Барет

48-годишната Барет вероятно ще служи в съда в продължение на десетилетия и ще даде на консерваторите за мнозинство от 6-3 във Върховния съд, промяна в състава му, която ще има драматични последици за различни въпроси, които могат да възникнат, включително бъдещето на Закона за достъпни грижи и всички потенциални спорове по отношение на изборите през 2020 г.

Бързо потвърждение

Републиканците в Сената, които имат мнозинство в горната камара, продължиха с една от най-бързите процедури за номиниране в днешно време след смъртта на покойната правосъдна и либерална икона Рут Бадер Гинсбърг миналия месец. Те имаха гласовете за потвърждение на Барет срещу възражения от демократи, които твърдят, че процесът е прибързан и циничен и заплашва да подкопае наследството на Гинсбърг.

"Сенатът постъпва правилно. Продължаваме напред с тази номинация и, колеги, утре вечер ще имаме нов член на Върховния съд на САЩ", заяви лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, който е моторът на промяната: "33 години по-късно - политическо отмъщение, осъществено чрез Доналд Тръмп"

Доналд Тръмп официално обяви номинацията си за Върховния съд на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп номинира Ейми Кони Барет за нов върховен съдия в САЩ. Тръмп направи съобщението за номинацията в Розов...

Битката за потвърждение се разигра в ожесточено разделен Сенат, но резултатът не беше под съмнение през голяма част от тази битка. С малки изключения, републиканските сенатори бързо се подредиха в подкрепа на Барет, след като тя беше предложена от президента Тръмп. Очакваше се всички демократи да гласуват против номинацията.

Републиканците в Сената се присъединиха до голяма степен към кандидатурата, като похвалиха Барет като изключително квалифицирана, за да служи във Върховния съд. Републиканците, които имат мнозинство от 53 места, се нуждаеха само от 51 гласа, за да потвърдят нов съдия.

Сенаторите-демократи, от друга страна, разкритикуваха кандидатурата и процеса на потвърждение.

Демократичната опозиция

Демократите предупредиха, че потвърждението на Барет застрашава защитата на здравеопазването и Закона за достъпни грижи. Те твърдят, че процесът на потвърждение е ускорен и обвиняват републиканците в лицемерие при напредването на номинацията, след като блокираха разглеждането на кандидата на бившия президент, Барак Обама, Мерик Гарланд през 2016 г.

Ейми Кони Барет: Американците от всякакъв произход заслужават независим Върховен съд

Ейми Кони Барет се застъпва за независим Върховен съд за всички американци, независимо от техния произход, на първото си изслушване за ...

"Републиканската партия е готова да игнорира пандемията, за да ускори тази номинация във Върховния съд", каза лидерът на демократите от Сената Чък Шумър в речта си, произнесена в неделя.

Демократите, които са малцинство, имаха ограничени възможности да се противопоставят на номинацията, но протестираха срещу процеса по различни начини.

Когато комисията по правосъдие на Сената гласува за предварително номиниране, сенаторите от Демократическата партия бойкотираха гласуването и вместо това запълниха местата си със снимки на хора, които разчитат на Закона за достъпни грижи в опит да привлекат внимание към предстоящ случай, че потвърждението на Барет ще изложи закона на риск.

По време на изслушванията за потвърждение демократите потърсиха отговори от Барет по редица противоречиви въпроси, които Върховният съд може да разгледа. И все пак, Барет неколкократно отказваше да уточни как може да се произнесе по различни въпроси, от Закона за достъпни грижи до Ру срещу Уейд и грешката на Върховния съд за легализиране на еднополовите бракове.

По време на изслушванията Барет обясни, че споделя философията на покойния консервативен съдия Антонин Скалия, за когото е работила като секретар, но твърди, че няма да бъде идентичен съдия, ако бъде потвърдена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка