Ричард Гиър призова американските законодатели да подкрепят Тибет

1647
Ричард Гиър призова американските законодатели да подкрепят Тибет
Снимка: Getty images/Guliver

Холивудската звезда Ричард Гиър изрази възмущението си от "жестокостта" на китайската политика в Тибет, докато Конгресът на САЩ обсъждаше начини за оказване на натиск върху Пекин във връзка с предполагаемите нарушения на човешките права в хималайския регион.

Давайки показания пред Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай, актьорът от филма "Хубава жена" обвини китайските власти, че разделят тибетски семейства, забраняват езика им, разрушават религиозни обекти и се занимават с недоброволно събиране на ДНК.

Ричард Гиър развил пневмония на почивка в Мексико

Ричард Гиър е развил пневмония, докато е бил на почивка в Мексико, съобщава TMZ. Според информацията той дори е бил хоспитализиран за к...

"Както знаем, в продължение на десетилетия етническата политика на Китайската комунистическа партия до голяма степен се основаваше на сдържане, отричане, унищожаване и асимилация", каза Гиър, който е дългогодишен защитник на Тибет и на няколко пъти е давал показания в Конгреса.

73-годишният Гиър обвини Пекин в "жестокост, колективно насилие и преследване" на тибетския народ, който според него е репресиран от "повсеместна система за наблюдение", съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

През вековете в Тибет се редуват независимост и контрол от страна на Китай, който твърди, че е "освободил по мирен начин" пресеченото плато през 1951 г. и е донесъл инфраструктура и образование в слаборазвития дотогава регион. Много тибетци в изгнание обаче обвиняват управляващата Китайска комунистическа партия в репресии, изтезания и подкопаване на културата им.

През февруари трима експерти на ООН заявиха, че около един милион тибетски деца са били отделени от семействата си и са били подложени на "насилствена асимилация" в китайски училища-интернати. "Механизми, които могат да бъдат изброени, като произволно задържане, насилствено прехвърляне, изнасилване, изтезания, изчезване, са инструменти, са добре документирани в хода на асимилационните практики на Пекин", каза Гиър. Той призова Съединените щати и техните съюзници да "говорят в единглас" за необходимостта Пекин да възобнови преговорите, водещи до "значима автономия" за тибетците.

Ричард Гиър пусна на търг рядък Jaguar, за да помогне на украинците

Обичаният холивудски актьор Ричард Гиър продава на търг рядък кабриолет Jaguar XK8 от 1999 г. в помощ на жертвите от войната в Украйна....

Конгресът трябва да приеме законодателство, с което да подчертае подкрепата на САЩ за тибетския народ, каза Гиър и призова Вашингтон да окаже натиск върху Китай в ООН, за да спре прогонването на номадските пастири от земите на техните предци.

Той призова законодателите да изготвят доклад за усилията на Китай да повлияе на представите за Тибет и духовния лидер Далай Лама в чужбина и да ограничат подкрепата на САЩ за принудителното събиране на ДНК и други медицински данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com