Роботизирането довело до увеличаване на смъртността в САЩ

4890
Роботизирането довело до увеличаване на смъртността в САЩ
Снимка: iStock

Група американски учени са провели необичайно изследване с подкрепата на Администрацията за социално осигуряване на САЩ. След като разгледали влиянието на автоматизацията върху живота на хората, експертите открили връзка с ръста на смъртността.

„В продължение на десетилетия производителите в Съединените щати са се обръщали към автоматизацията, за да останат конкурентоспособни на глобалния пазар. Но тази технологична иновация е съкратила броя на качествените работни места, достъпни за възрастни хора без висше образование – група, която в последните години се е сблъскала с висок смъртност“, казва водещият автор на изследването Рурк О’Брайън, доцент по социология.

2.9 млн. работни места във Великобритания са застрашени заради роботизацията

Роботизацията ще „изяде“ 2.9 милиона работни места, пише британският вестник The Huffington Post, цитиран от агенция "Фокус...

Автоматизацията се явява основна причина за съкращаване на работни места в обработвателната промишленост на САЩ наред с други фактори, включително конкуренция от производители в страни с по-ниски цени на труда, като Китай и Мексико.

Предишни изследвания са показали, че въвеждането на промишлени роботи е довело до загуба на между 420 000 и 750 000 работни места през 90-те и 2000-те години, повечето от които са в производството.

В същото време от 1980 г. насам смъртността в Съединените щати е различна от тази в другите страни с високо ниво на доходите. Днес американците умират средно три години по-рано от своите връстници в другите богати страни. За да разберат приноса на автоматизацията към тази тенденция, изследователите разгледали специфични за индустрията статистически данни от 1993 до 2007 г. Тези показатели били комбинирани с данни за смъртните случаи за същите години.

Оценките показали, че всеки нов робот, заменил 1000 работници, е довел до около осем допълнителни смъртни случая на 100 000 мъже на възраст от 45 до 54 години и почти до четири допълнителни смъртни случая на 100 000 жени от същата възрастова група.

Кои са най-търсените професии от бизнеса у нас?

Заявените свободни работни места у нас през месец януари тази година достигат 11 788 броя, което с 3 821 броя повече спрямо предходния ...

По-специално, имало значително увеличение на „смъртта от отчаяние“: сред мъжете на средна възраст е фиксиран ръст на броя на самоубийствата, а сред мъжете от всички възрасти и жените от 20 до 29 години се увеличили случаите на предозиране с наркотици. Освен това загубата на работа и по-ниските заплати поради автоматизацията са увеличили убийствата, рака и сърдечносъдовите заболявания в различните възрастови групи.

Изследователите са предложили пакет от мерки на властите, насочени към смекчаване на вредните последици от автоматизацията – това са стъпки в областта на системата за социална защита и политиката на пазара на труда.

Междувременно роботите не само заменят нискоквалифицираните работници – те вече извършват сериозни хирургически операции. И се справят по-добре от хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com