„Ролинг Стоунс” се отказват от хитове заради обвинения в расизъм

4220
„Ролинг Стоунс” се отказват от хитове заради обвинения в расизъм
Снимка: Getty

„Brown Sugar” не е единствената проблемна песен в историята на групата, информира Контактмюзик. Тази седмица се появиха новини, че групата „Ролинг Стоунс” ще премахнат хитовата си песен „Brown Sugar” от сетлиста им в САЩ - поне засега. Актът идва в името на нарасналата чувствителност към расовата тема в част от лиричното съдържание на песента. Това далеч не е единствената спорна песен в каталога на рок групата. Вредни расови стереотипи се появяват и в други песни, като „Some Girls” от 1978 г, пише БГНЕС.

По думите на фронтмена Мик Джагър, легендарната група „Ролинг Стоунс“ изпълнява песента „Brown Sugar“ всяка вечер от 1970 г. насам. С това обаче, поне засега, е свършено и музикантите повече няма да свирят хита. Причината – част от текста, в която се споменава робството.

„На златен бряг, кораб с роби, предназначени за памучните полета/ Белязаният стар робовладелец знае, че се справя добре/ Чуйте го как удря камшика жените около полунощ/ Кафява захар, как може да си толкова сладка?"

За последно групата е изпълнявала песента през август 2019 г. и оттогава тя е изчезнала от репертоара им. Едва тази седмица, след като беше запитан от журналист на „Лос Анджелис Таймс“, Кийт Ричардс разкри, че нямат намерение в близко бъдеще отново да я изпълняват.

„Ролинг Стоунс“ започна турнето си в САЩ

Групата "Ролинг стоунс" започна отложеното заради пандемията от COVID-19 турне в САЩ, предаде Ройтерс. "No Filter" тръгна от Сейнт Луис...

„Значи сте забелязали?“ - изненада се той. „Не знам. Опитвам се да разбера къде е проблемът. Не осъзнават ли, че е песен за ужасите на робството? Опитват се да погребат песента.“

През последните години, покрай възхода на движението BLM (Животът на чернокожите има значение), все повече създатели на филми, книги и музика трябва да се извиняват за неща, за които не са имали представа, че може да са обидни и да бъдат приети като расистки. Миналата година музикалните групи „Дикси Чикс“ и „Лейди Антебелум“ промениха названията си (съответно на „Дъ Чикс“ и „Лейди А.“), заради далечна асоциация с робството в САЩ. Музикантите от „Ролинг Стоунс“ обаче не губят надежда, че един ден критиците ще осъзнаят, че в песента няма нищо расистко и тя ще може отново да бъде свирена свободно.

„В момента не искам да влизам в конфликт заради цялата тази гадост“, каза Кийт Ричардс. „Но се надявам, че ще можем да възкресим това бебче в пълната ѝ слава по някое време.“

Песента е важна за феновете на „Ролинг Стоунс“, защото е вдъхновена от любовния живот на култовия Мик Джагър. Той е имал връзка с чернокожата Марша Хънт и тя му е родила дъщеря във време, в което на междурасовите връзки не се е гледало с добро око. По тази причина връзката е трябвало да се пази в тайна. Именно тази несправедливост става причина за написването на „Brown Sugar“ и текстът, който заклеймява жестокостите на робството и расовите преследвания. Повече за историята на „Brown Sugar“ и връзката на Мик Джагър и Марша Хънт може да прочетете в текста на Евгений Милов:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Отново: Крайнодясна конгресменка опита да свали Майк Джонсън, но се провали

Байдън: Тръмп няма да приеме резултатите, ако загуби изборите

САЩ работи за допълнителна помощ за Украйна

САЩ: Все още е рано да се види подобрение на фронта в Украйна

Силвестър Сталоун разпродава уникалните си часовници (ВИДЕО)

Мъж е тежко ранен след престрелка пред дома на рапъра Дрейк

Пикантни детайли: Сблъсък в съда между Тръмп и Сторми Даниълс по делото "пари срещу мълчание" (ВИДЕО)

Заради случаи с туберкулоза: Калифорния Сити обявява извънредно положение

Увеличава се броят на жертвите от наводненията в Бразилия

Аржентина въведе нова банкнота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com