САЩ: Глобалното затопляне е заплаха за националната сигурност

3602
САЩ: Глобалното затопляне е заплаха за националната сигурност
Снимка: Getty images

Разузнавателните служби на САЩ за първи път изготвиха специален отчет за последиците от измененията на климата, в който глобалното затопляне е признато за заплаха за националната сигурност. Разсекретена версия на документа бе публикувана от Службата на директора на националното разузнаване (ODNI) и цитирана от Дойче веле.

„По наша оценка, измененията на климата ще увеличава все повече рисковете за интересите на националната сигурност на САЩ”, се казва в доклада, представен от директора на службата Аврил Хейнс.

В документа се споменават 11 държави, които, според САЩ, са „най-уязвими” от гледна точка на способността си да се подготвят за екологични и социални кризи, предизвикани от климатичните промени, и да реагират. Сред тях особено безпокойство предизвиква Афганистан заради горещините, сушата, недостига на вода и неефективното управление.

В доклада са отбелязани различията в подхода към решаването на проблемите с климатичните промени и се казва, че страните, които разчитат на износа на изкопаеми горива, за да подкрепят своите икономики, „ще продължават да се противопоставят на бързия преход към свят с нулеви емисии на въглероден диоксид, тъй като се опасяват от свързаните с това икономически, политически и геополитически разходи”. Като фактор на напрежение се отбелязва, че държавите „ще се борят за контрол върху ресурсите и доминиращите нови технологии, необходими за прехода към чиста енергия“. В тази връзка докладът споменава специално Китай.

Изтекли документи разкриха несъгласието на правителствата с доклада на ООН за климата

Изтичането на голямо количество документи, до които Би Би Си получила достъп, показва как страните се опитват да променят важен научен ...

Обръща се внимание на засилването на стратегическата конкуренция в Арктика. Арктическите и неарктическите държави „почти сигурно ще увеличат своята конкурентоспособност, тъй като регионът става по-достъпен поради повишаването на температурите и свиването на ледената покривка“.

В доклада е отбелязано, че поставените от Парижкото споразумение за климата цели - да се постигне дългосрочно ограничаване на повишаването на температурата до не повече от 1,5 градуса, с "висока степен на вероятност" няма да бъдат постигнати.

Документът е публикуван около десет дни преди началото на конференцията на ООН по климата в Глазгоу. Това е първият случай, когато специалните служби на САЩ представят своя оценка за последиците от измененията на климата.

Президентът на САЩ Джо Байдън превърна борбата с глобалното затопляне в една от основните цели на своята политика, припомня агенция АФП. Белият дом вече заяви, че министерствата и агенциите, отговорни за сигурността на САЩ, ще включат в плановете си анализ на въздействието върху изменението на климата. Освен разузнавателните служби, това включва и Пентагона и Министерството на вътрешната сигурност, което отговаря за охраната на границата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com