Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Грузинският закон за чуждестранното влияние ще навреди на връзките ни с Тбилиси

14 май 2024, 23:18 часа • 3711 прочитания

Съединените щати предупредиха Грузия на 14 май, че ще направят "фундаментална преоценка" на връзките с Тбилиси, ако тя не оттегли закона в "кремълски стил", забраняващ т.нар. "чуждестранно влияние".

Белият дом заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от сблъсъците на протестиращите с полицията за борба с безредиците, след като грузинският парламент прие мярка, която заплашва да изхвърли Тбилиси от орбитата на Запада. "Дълбоко сме обезпокоени от грузинския закон за чуждестранните агенти в кремълски стил", заяви на брифинг прессекретарят Карин Жан-Пиер. "Ако това законодателство бъде прието, то ще ни принуди да преразгледаме из основи отношенията си с Грузия", добави тя.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили, която е в конфликт с правителството, обеща да наложи вето на закона, въпреки че управляващата партия "Грузинска мечта" има достатъчно депутати в парламента, за да преодолее ветото ѝ.

Още: Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Мярката ще определи финансираните от чужбина НПО в Грузия като групи под "чуждестранно влияние". Критиците твърдят, че тя повтаря репресивното руско законодателство, използвано за заглушаване на инакомислието, като символ на приближаването на бившата съветска република към орбитата на Русия през последните години.

Вашингтон многократно е предупреждавал срещу това законодателство, като тази седмица на посещение в Грузия беше Джим О'Брайън, първият дипломат на САЩ за Европа. Държавният департамент на САЩ заяви, че Грузия все още има време да "промени курса си". "Нашата гледна точка е, че грузинското правителство трябва да промени курса, който е поело", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Още: Край: Грузия тръгна по пътя на Русия въпреки кървавите сцени (ВИДЕО)

Пател посочи социологически проучвания, според които повече от 80 % от грузинците подкрепят присъединяването към Европейския съюз - цел, подкрепяна от Съединените щати. "Знаем също така, че грузинското правителство е заявило, че иска да се присъедини към ЕС и да поддържа отношения с трансатлантически организации като НАТО", каза Пател. "Това законодателство е несъвместимо с тази заявена цел", каза той.

"Ние ценим нашите отношения и партньорство с Грузия, които съществуват от повече от 30 години, и бихме искали да продължим да задълбочаваме това сътрудничество, като все още има време за съвместна работа", добави Пател, цитиран от БГНЕС.

Още: ЕС предупреди Грузия: Приемането на закона за чуждестранното влияние ще ви създаде проблем

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес