САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

814
САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията
Снимка: Getty Images/Guliver

Джо Байдън и мексиканският му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор заявиха, че са разпоредили конкретни стъпки за намаляване на незаконното преминаване на границата, предаде АФП. Двамата лидери не посочиха подробности относно мерките за ограничаване на пресичането на южната граница на САЩ с Мексико.

Републиканците, водени Доналд Тръмп, се опитаха да превърнат сигурността по границите в ключов въпрос преди вота, представяйки Байдън като мек по отношение на спирането на незаконната имиграция. "Двамата лидери наредиха на екипите си по национална сигурност да работят заедно за незабавното прилагане на конкретни мерки за значително намаляване на незаконното преминаване на границата, като същевременно се защитават правата на човека", заявиха от Белия дом.

Още: В търсене на спасение: Млади гватемалци умират на път към чужбина

На пресконференция в Мексико Лопес Обрадор заяви, че Байдън е инициирал разговора и че самият той иска двете страни да работят заедно като "съседи, приятели и търговски партньори". Мексиканският лидер заяви също, че мигрантските потоци през границата са намалели благодарение на социалните програми, които неговото правителство осъществява в региона, предаде БГНЕС.

По-рано Байдън заяви, че обмисля т.нар. изпълнителни действия за справяне с проблема, включително затягане на процедурите за предоставяне на убежище и дори временно затваряне на границата. Американският президент се сблъска с отпор от собствената си партия заради стъпки, които се смятат за твърде строги по отношение на търсещите убежище.

Още: Президентът на Мексико: Идеята на Тръмп за гранична стена не работи

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето гласоподаватели обвиняват Байдън за безпрецедентния брой мигранти, пресичащи границата, който през декември достигна рекордно високи стойности от 10 000 души на ден. Само през 2023 г. южната граница на САЩ беше пресечена от над 2,4 млн. мигранти, предимно от Централна Америка и Венецуела.

Тръмп засили антиимиграционната си реторика, докато се стреми към нов президентски мандат, като многократно говори за мигрантите, които "тровят кръвта" на САЩ.

Още: Стотици мигранти на щурм по границата между САЩ и Мексико

Междувременно лидерите на САЩ и Мексико също така "се ангажираха да напредват в инициативите за справяне с първопричините за миграцията в цялото Западно полукълбо". Става въпрос за мерки, насочени към икономически напредък и напредък в областта на сигурността.

Лопес Обрадор и преди е изтъквал сътрудничеството си с Байдън за затягане на мерките от мексиканската страна на границата с цел спиране на мигрантския поток.

Още: Граничарите на САЩ с невероятно откритие (СНИМКА)

Той също така призова Вашингтон да изразходва милиарди всяка година за намаляване на бедността в Латинска Америка, да облекчи санкциите срещу крайнодесните правителства във Венецуела и Куба и да предостави легален статут на милиони мексиканци, живеещи в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Самолет се запали на летището в Сиатъл (ВИДЕО)

Само за 12 секунди: Арестуваха братя от САЩ за кражба на 25 милиона долара в крипто

Ясно е кога ще е първият дебат между Байдън и Тръмп

TikTok измамници се възползват от хора, които искат да отслабнат

Байдън осъди нападението срещу Фицо

Очаквано: Инфлацията в САЩ се забави през април

САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия

Блинкен обеща 10-годишни гаранции за Украйна и "безпроблемно" влизане в НАТО (ВИДЕО)

При рулиране: Самолетът на Тръмп катастрофира

Автобусна катастрофа в Перу, десетки са загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com