САЩ и Турция са основните заплахи за Русия през 2016 г., твърдят експерти

6902
САЩ и Турция са основните заплахи за Русия през 2016 г., твърдят експерти

Главните външнополитически предизвикателства за Русия през 2016 г. ще бъдат отношенията със САЩ и с Турция, както и заплахата за въвличането на Русия в сунитско-шиитския конфликт, е оценката на специалисти от Валдайския клуб.

Авторите на доклада „Международни заплахи-2016“, чиято цел е да бъдат изброени заплахите към външнополитическите интереси на Русия, констатират, че „Русия винаги се е намирала под натиска на конкурентни цивилизации от Запад и Юг“, пише БГНЕС.

След Брюксел САЩ и Русия с признаци за връщане към нормалните отношения

САЩ биха искали да се върнат към нормален диалог с Русия и това е напредък. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в интервю з...

Валдайският клуб беше създаден през 2004 г. и обедини руски и западни експерти по външна политика, а от 2006 г. с неговите членове редовно се среща Владимир Путин. Според заместник-директора на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин дори и 30% от експертния документ да се осъществят, това може да се оценява като нелош резултат.

Предизвикателства към руските позиции от Юг представляват „динамично развиващите се Турция, Иран и Китай“, които изграждат “планове за Кавказ и Средна Азия”. От Запад заплаха представлява политиката на САЩ, които водят срещу Русия „многоизмерна война“, се казва в доклада.

Целта на тези действия е да бъде отслабена Русия, а след това Москва да бъде заставена да стане партньор на Америка в сдържането на Китай. Това според авторите на доклада е „главен проект на XXI век“ за САЩ. Според експертите в преследването на тази цел САЩ се опитват вътре в страната „да създадат сред населението [на Русия] чувството на безизходица, неизбежен колапс, да провокират недоволство от властта“. Във външно измерение Вашингтон като че ли иска да изолира Москва, създавайки около нея „ограда от проамерикански режими“.

Един от най-сериозните рискове за русия през 2016 г. представлява още повече влошаването на отношенията с Турция. Москва наложи редица санкции по отношение на Турция, след като в края на ноември турските ВВС свалиха в сирийското небе руски изтребител Су-24, който според Анкара нарушил турското въздушно пространство. В близко бъдеще според експертите „главозамайването от успехите“ в Сирия може да доведе до директен военен сблъсък на Москва с Анкара. При това е възможен такъв сценарий, при който Русия и Турция да не влязат в открит военен конфликт, но като цели на диверсии да бъдат използвани космически спътници, интернет инфраструктура и комуникационни системи.

Кери: Русия и САЩ постигнаха прогрес по редица сложни въпроси

"Русия и САЩ са в състояние да постигнат прогрес по редица сложни въпроси". Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, койт...

Основен риск за Русия на южния фланг на външнополотическа дейност е опасността от затъване на страната в сунитско-шиитския конфликт на страната на шиитския Техеран, против когото са сунитските страни начело със Саудитска Арабия. В доклада се подчертава, че допълнителни рискове създава фактът, че руските мюсюлмани принадлежат към сунитския клон на религията. Освен това въвличането в конфликт между сунити и шиити ще усложни отношенията на Москва със сунитската опозиция в Сирия.

Дори и победата срещу ислямистите в Сирия няма да доведе до пълна победа над тероризма, подчертават авторите на анализа. Налице е опасност джихадистките терористични групировки да се прегрупират и съсредоточат в една от централноазиатските републики. Особено е подчертана потенциалната опасност от развитие на негативни тенденции в Таджикистан, където държавните власти смятат основната опозоционна сила – Партията на ислямското възраждане на Таджикистан – за терористична. Като най-изложен на опасността от политическа нестабилност Таджикистан беше посочен и от експертите на Minchenko Consulting.

Сред опасностите не бива да бъде поставяна възможността от изостряне на въоръжения конфликт в Украйна, смятат експертите. Според тях западноевропейските партньори на Киев от Нормандската четворка Германия и Франция ще удържат Украйна от възобновяване на активните бойни действия.

Според авторите на доклада няма да бъдат отменени санкциите срещу Русия, наложени от западните страни – това няма да се случи поради неурегулирането на конфликта в донбас. На това засега Русия не може да противодейства ефективно. Поради това, че е в положението на доста по-слаб играч в противостоянето със САЩ, Русия трябва да се стреми „да изнесе играта в поле, по-далече от нейната врата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com