САЩ критикуват Турция заради религиозните права и свободи

1184
САЩ критикуват Турция заради религиозните права и свободи
Снимка: Getty Images/Guliver

В раздела за Турция на годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за религиозните права по света през 2016 година, Анкара отново е критикувана заради „продължаващото третиране на алевитите и алевитството като противоречащи на исляма”, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

В доклада се изследва положението в близо 200 различни страни по света и се изваждат на показ неспазването на религиозните свободи от страна на правителства, терористични организации или индивидуални физически лица.

Турция е ликвидирала 13 членове на ПКК в Ирак

Общо 13 членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) са били ликвидирани при въздушни удари на Турция в северната част на Ирак, в рай...

По отношение на Турция се отбелязват задържанията и уволненията от работа на служители в държавния и в частния сектор след опита за преврат от 15 юли м.г., каквито проблеми – като арести и отказ от разрешително за пребиваване, са имали и свързани с християнските групи лица, отбелязва още агенция "Фокус".

Защитава се тезата, че турското правителство ограничава правата на малцинствата, които би трябвало априори да е приело под закрила по силата на Лозанския мирен договор от 1923 година. По-специално се посочва, че мюсюлманите, които не са сунити, както и немюсюлманите, не се ползват с техните законови права и гарантираните им религиозни свободи.

Обръща се внимание, че по-специално след опита за преврат от 15 юли м.г. са се увеличили антиеврейските и антиалевитските публикации в различни медии. Също така се отбелязва, че през цялата 2016-та места за молитви на протестантите, католиците и алевитите са били обекти за нападение на някои крайно екстремистки групи. Не е пропусната и продължаващата практика в училищата да се освобождават от задължителните уроци по религия само лицата, в чийто лични документи изрично пише, че са „християни”, или „евреи”. На всички останали, като атеисти, агностици, алевити, представители на другите групи, които не са мюсюлмани, йезиди, бахаи и на всички други, в чийто лични документи не е отбелязана религиозната принадлежност, не се признава това право на личен избор.

Отново се напомня, че на Арменската патриаршия не се признава статутът на автокефална. Съобщават се и други конкретни факти, като закриването на 20 телевизии и радиа сред пуча от 15 юли м.г. по скалъпени обвинения, че извършват пропаганда на тероризма, или критикуват президента Реджеп Тайип Ердоган; съдебните процеси срещу интелектуалци като Фазъл Сай и Джанан Арън по обвинения за подигравка с религията; нападението над църква в Малатия, при което са загинали трима души.

Ердоган искал атомна бомба?

Турският президент Реджеп Ердоган искал атомна бомба, пише гръцкият вестник „Демократия“, позовавайки се на британското и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка