САЩ може да изтеглят хиляди военни от Афганистан, но още не е официално ясно

2312
САЩ може да изтеглят хиляди военни от Афганистан, но още не е официално ясно
Снимка: Getty Images

Администрацията на Тръмп ще обяви още през тази седмица, че планира да изтегли около 4000 военнослужещи от Афганистан, предаде БГНЕС. Разговорите между Съединените щати и талибаните бяха възобновени преди седмица, докато страните търсят начин за намаляване на насилието и за постигане на примирие.

Преговорите бяха поставени на пауза от Вашингтон в четвъртък, след атака близо до ключова американска въздушна база на север от Кабул, при която загинаха двама цивилни загинаха, а десетки бяха ранени.

САЩ изтеглят 4000 военни от Афганистан

Съединените щати възнамеряват да обявят изтеглянето на 4000 военнослужещи от Афганистан през следващата седмица. Това е една трета от а...

Приблизително 13 000 американски военнослужещи в момента са в Афганистан, въпреки че броят им се колебае заради ротациите.

NBC цитира трима настоящи и бивши американски служители, според които администрацията на Тръмп възнамерява да обяви изтегляне на 4000 войници от Афганистан. Два от тези източници заявиха, че част от войските ще бъдат преразпределени, докато други няма да бъдат заменени, когато приключат мисиите си. CNN цитира неназован служител в администрацията на Тръмп, който казва, че обявяването на оттеглянето може да се случи още тази седмица, но че "времето не е определено ".

Тръмп заяви миналия месец, че планира да намали общото присъствие на войски до 8 600 души, като са възможни допълнителни намаления.

Говорител на американските сили и Афганистан заяви, че не са получени заповеди за намаляване на числеността на войските. "Ние оставаме изцяло ангажирани с гарантирането, че Афганистан никога повече няма да бъде използван като сигурно убежище за терористите, които заплашват САЩ, нашите съюзници или нашите интереси", заяви говорителят пред АФП.

48 са ранени след взрив близо до база на НАТО в Афганистан

Броят на пострадалите в резултат на взрива близо до авиобазата на НАТО в Баграм достигна 48 човека, съобщава телевизия „1TV&rdquo...

Според проект на споразумение от септември - постигнат след продължителни преговори - от талибаните ще се изисква да се ангажират с определени мерки за сигурност, да се съгласят да разговарят с афганистанското правителство и да обещаят намаляване на насилието в замяна на изтегляне на американските войски.

Тръмп настоя миналия месец за необходимостта от прекратяване на огъня и направи изненадващо посещение на базата "Баграм" в Афганистан, за да отпразнува Деня на благодарността с войските и да се срещне с афганистанския президент Ашраф Гани.

Американският президент по-рано заяви, че иска да прекрати военните трудности на САЩ в чужбина там, където е възможно. През септември той прекрати разговорите с талибаните, разгневен заради смъртта на американски войник при взрив в Кабул. На 7 декември преговорите бяха възобновени в Доха, само за да бъдат спрени отново след атаката на талибаните миналата седмица близо до "Баграм".

Представител на Държавния департамент заяви, че пратеникът на САЩ Залмай Халилзад, който ръководи разговорите, отново е бил в Доха, но не е ясно кога преговорите с талибаните могат да бъдат възобновени.

Документални признания: Афганистан е следващият Виетнам на САЩ

Стотици поверителни интервюта с ключови фигури в САЩ показват, че Вашингтон умишлено е подвеждал гражданите на страната за най-дългата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Буквално: Демокрацията пречи на Тръмп да бие Байдън

САЩ може да прехвърлят ракети ATACMS на Украйна следващата седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка