САЩ: Налагаме нови санкции за "Северен поток 2", ще спрем проекта

3160
САЩ: Налагаме нови санкции за "Северен поток 2", ще спрем проекта
Снимка: Nord Stream 2

САЩ ще продължат да налагат санкции по проекта „Северен поток 2“ и се надяват да успеят да попречат на неговото изпълнение. Това обяви на интернет конференция на Атлантическия съвет във Вашингтон Кристофър Робинсън, заместник-помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, съобщава ТАСС, цитиран от БГНЕС.

"Не искаме да налагаме санкции, но ще използваме тези правомощия и тези инструменти, за да спрем проекта", аргументира се той. "Бих казал, че тези санкции работят и ние ще спрем този тръбопровод", смята американският дипломат. Според Робинсън спирането на "Северен поток 2" може да бъде гаранция за подобряване на отношенията между САЩ и Русия в бъдеще. По думите му в момента Москва се стреми да разшири влиянието си в Европа и да "развие геополитическите си интереси“ с този проект. "Ако искаме по-стабилни отношения с Русия или се стремим да подобрим отношенията с Русия, прекратяването и съдържането на враждебно руско влияние ще играе ключова роля в тези бъдещи американско-руски отношения и ние трябва да спрем газопровода" Северен поток 2", казва заместника на помощник държавният секретар.

Сенатът на САЩ одобри военния бюджет със санкции срещу "Турски поток" и "Северен поток-2"

Американският Сенат одобри проекта за военен бюджет за фискалната 2021, който предвижда санкции срещу газопровода "Северен поток-2" и "...

Според законодателя, поради допълнителни ограничения, газът никога няма да бъде доставян по тръбопровода. Става въпрос за санкциите, които бяха включени в проектобюджета на САЩ за отбрана за финансовата 2021 година, започнал на 1 октомври, одобрен преди това от двете камари на Конгреса на САЩ. Преди това американският президент Доналд Тръмп заяви, че възнамерява да наложи вето върху този пакет от законопроекти поради недоволство от редица разпоредби, включени в него. "Втората вълна от санкции скоро ще бъде подписана и ще стане закон. Това ще увеличи натиска още повече. Втората вълна от санкции е насочена към осуетяване на втория етап от руски усилия", каза Крус.

На 11 декември Конгресът на САЩ одобри проекта на американски военен бюджет за финансовата 2021 г., който по-специално предвижда санкции срещу газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“, както и срещу Турция за закупуването на руски зенитно-ракетни системи (ZRS) S-400. Камарата на представителите на Конгреса гласува в подкрепа на проекта на 8 декември. Тръмп обеща да му наложи вето, но Конгресът е в състояние да го преодолее.

На 4 декември прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл счита, че разширяването на санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“ е проява на нелоялна конкуренция и уверява, че Москва ще направи всичко, за да защити своите интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com