САЩ обмислят евентуални санкции срещу Украйна

26540
САЩ обмислят евентуални санкции срещу Украйна
Снимка: Gettyimages

САЩ обмислят евентуално налагане на санкции срещу Украйна в светлината на репресиите срещу опозицията в тази страна, заяви Държавният департамент, предаде БГНЕС.

"Няма да влизам в детайли, но обмисляме някои политически варианти. Макар че очевидно никакво решение не е взето, санкциите са част от вариантите", каза говорителката на американската дипломация Дженифър Псаки. На въпрос дали става дума за политически или икономически санкции, тя заяви: "Ние сме отворени за различни опции, но все още не сме на такъв етап.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл отправи предупреждение в телефонен разговор украинския си колега Павел Лебедев да не се изпраща армията срещу демонстрантите в подкрепа на присъединяване към ЕС и срещу украинския режим в страната.

Хейгъл подчерта какви вреди може да нанесе каквато и да е намеса на армията за потушаване на протестите и призова властите в Киев за въздържаност", каза говорителят на Пентагона в комюнике. Президентът Виктор Янукович от своя страна обеща вчера да не се прибягва до сила срещу протестиращите и призова опозицията за диалог. "Министър Лебедев увери, че позицията на президента Виктор Янукович е да не се използват въоръжените сили срещу демонстрантите. Той каза още, че ще предаде съобщението на американския министър на отбраната директно на президента", каза говорител.

Хиляди протестиращи продължават да искат оставката на правителството въпреки ледения студ. Във вторник през нощта те бяха отблъснати от силите на реда, които разрушиха палатките и барикадите им. Това предизвика веднага ответна реакция на международната общност. Държавният секретар Джон Кери каза, че САЩ са "отвратени" от полицейската репресия. Неговият помощник, отговарящ за европейските въпроси Виктория Нуланд отиде при протестиращите в Киев и им раздаде сладки. Тя оцени като напълно неприемлив завоят, който направи страната и призова Киев да "спаси своето европейско бъдеще".

Виктория Нуланд, която е била на дипломатически пост в Москва и представител в НАТО, изпрати силно послание, в което настоява, че Украйна трябва да поднови разговорите си с Европа и с МВФ, каза говорителката Дженифър Псаки. "Важно е, да предадем нашата подкрепа на украинците, които може да бъдат чути и които работят за европейска интеграция", каза тя. Псаки отново увери, че кризата в Украйна не представлява в никакъв случай непряка конфронтация между САЩ и Русия.

Междувременно от вътрешното министерство на Украйна съобщиха, че около пет хиляди са протестиращите тази нощ на площад "Независимост" в центъра на украинската столица. Не са регистрирани груби нарушения на обществения ред и ситуацията в Киев остава спокойна.

За пореден път от министерството призоваха митингуващите да не се поддават на провокации. "Никой не посяга на правото на мирен протест. Но по думите на министъра /Виталий Захарченко/ не трябва да се игнорират и правата и интересите на останалите граждани. Не трябва да се нарушава нормалното функциониране на столицата", се подчертава в текста на министерството. По-рано протестиращите се подготвиха за ледена нощ и подсилваха барикадите на площад "Независимост". Както става ясно до момента, нощта там обаче преминава спокойно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com