САЩ очакват продължителна война в Украйна

4703
САЩ очакват продължителна война в Украйна
Снимка: Getty images/Guliver

САЩ очакват продължителен конфликт в Украйна. Това заяви постоянният представител на страната в ООН по време на спешното заседание на Съвета за сигурност, посветено на хуманитарната криза, породена от руската инвазия в Украйна, предаде ДПА.

"Ние сме обезпокоени, че светът трябва да се подготви за един много дълъг и много труден път напред", заяви Линда Томас-Грийнфийлд. Тя допълни, че руският президент ясно иска да пожертва живота на хиляди руски военни, за да постигне личните с амбиции.

Русия бойкотира изслушването в съда на ООН заради инвазията в Украйна

В понеделник Русия отказа да се яви на заседанието на висшия съд на ООН, на което Украйна поиска незабавно спиране на инвазията на Моск...

"Хуманитарната равносметка от войната на президента Путин срещу Украйна натежава. Деца умират, а хора бягат от домовете си. Защо?", попита дипломатката. "Малки деца бяха също така сериозно травмирани от насилието и разрушението, на което станаха свидетели до степен, че не могат да говорят. Физическите и психическите травми от тази война ще бъдат трайни", подчерта тя и допълни, че е ясно, че Путин има план за жестоко отношение към Украйна, предаде Франс прес.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Малко преди това заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс заяви, че ООН има нужда от сигурни коридори, за да може да предостави хуманитарна помощ в зоните на бойни действия в Украйна, предаде Франс прес. "Цивилните в места като Мариупол, Харков, Мелитопол и на други места отчаяно се нуждаят от помощ, особено от жизненоважни медицински доставки", заяви той по време на спешно заседание на Съвета  за сигурност.

По време на заседанието постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, потвърди, че Русия ще прекрати огъня днес в 7 ч. по Гринуич (10 ч. московско време) и ще отвори хуманитарни коридори за евакуация на жителите от Киев, Суми, Мариупол и Чернигов. По-рано в съобщение на министерството на отбраната се говореше и за коридор за евакуация от Харков.

Дори Сърбия гласува срещу Русия заради Украйна в историческа резолюция на ООН

Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство резолюция, с която осъжда Русия за инвазията й в Украйна, и поиска Москва да спре ог...

Небензя заяви, че предложението за коридори не означава, че всички евакуиращи се хора ще бъдат пратени обезателно в Русия или в руска територия. Небенза каза, че има възможност за евакуация и към украински градове западно от Киев и в крайна сметка хората сами решават къде искат да бъдат евакуирани, предаде Асошиейтед прес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com