САЩ отвориха гранични пунктове с Мексико

3048
САЩ отвориха гранични пунктове с Мексико
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ отвориха отново в петък два железопътни пункта между Тексас и Мексико, пет дни след затварянето им в отговор на увеличения трафик на мигранти по ключовия маршрут, съобщава "Ройтерс".

Още: По стъпките на Колорадо: Още щати искат да отстранят Тръмп

Затварянето предизвика тревога

Затварянето предизвика тревога за икономическото въздействие. Белият дом каза, че Съединените щати ще управляват пропускателните пунктове за 24-часови операции през следващите няколко дни.

"Благодарни сме за сътрудничеството на Мексико за намаляване на миграционния натиск в тези сектори и за борба с контрабандистите, които излагат на опасност мигрантите", каза говорител на Белия дом.

Иън Джефрис, главен изпълнителен директор на Асоциацията на американските железници, похвали повторното отваряне, но каза, че затварянето не трябва да се повтаря.

"Тези необмислени затваряния бяха инструмент с груба сила, който не направи нищо за укрепване на капацитета на правоприлагащите органи, каза той. С повторното отваряне на прелезите железопътните линии се фокусират върху тясно партньорство с CBP, за да поддържат сигурната и надеждна услуга, която клиентите заслужават и нашата нация изисква."

Външното министерство на Мексико каза в петък, че правителството "настоява за необходимостта от повторно отваряне на граничните пунктове възможно най-скоро, за да се гарантират динамични търговски потоци и да се засилят икономическите отношения" между САЩ и Мексико.

Основното фермерско лоби на Мексико изрази облекчение от повторното отваряне, като каза, че "липсата на доставки в Мексико, причинена от затварянето, засяга производството на храни, повишавайки разходите и излагайки на риск продоволствената сигурност в страната". Националната асоциация за зърно и фуражи и Асоциацията за износ на зърно в Северна Америка приветстваха повторното отваряне.

"Всяко затваряне на пропускателни пунктове към Мексико е неприемливо и оказва значително влияние върху потока от зърно и маслодайни семена за храна за хора и добитък към един от най-важните експортни пазари и търговски партньори на Съединените щати", казаха те.

CBP каза в петък, че обработката на превозни средства на Eagle Pass е спряна заедно с операциите на San Diego San Ysidro в Pedestrian West. В допълнение, пристанищните операции в Люквил, Аризона и Морли Гейт в Ногалес, Аризона остават спрени.

Още: САЩ обвини Иран в нападенията на хутите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com