САЩ проучват възможностите за унищожаването на сирийското химическо оръжие

21329
САЩ проучват възможностите за унищожаването на сирийското химическо оръжие
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ и техните съюзници разглеждат две възможности за унищожаването на сирийското химическо оръжие, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, след като Албания отказа да приеме процеса по ликвидирането, предаде Reuters.

Кери отхвърли опасенията, че планът за елиминирането на оръжията се проваля, като отбеляза, че Организацията за забрана на химическите оръжия има за задача до края на годината да изнесе въоръжението от Сирия.

Белгия не иска да унищожава сирийски химически оръжия

Брюксел заяви, че предпочита арсеналът да се ликвидира някъде близо до самата Сирия. Министърът на отбраната Питер де Крем заяви днес, ...

„Всъщност ние активно разглеждаме други две алтернативи, които могат напълно да осигурят унищожаването, както и спазването на сроковете”, допълни той, без да посочи точните държави, които са изразили желание да приемат химическото оръжие.

Вчера руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Русия е помогнала на САЩ за установяването на преки контакти с Дамаск по въпроса за сирийското химическо оръжие.

„Вероятно няма да разкрия голяма тайна, ако съобщя, че по молба на американците ние им оказахме съдействие да установят пряк контакт със съответните сирийски структури. Американците разполагаха с данни непосредствено от сирийските официални представители в допълнение към сведенията, които разбира се САЩ получават по други канали”, отбеляза руският министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com