X
 
 

САЩ рязко ограничиха приема на бежанци

1014 0
САЩ рязко ограничиха приема на бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver
Държавният департамент на САЩ съобщи, че 18 000 души ще бъдат приети по правителствената програма за бежанци през следващите 12 месеца - рекордно малко. Предишната година с най-нисък прием беше 2002 г. - след атаките на 11 септември, когато в САЩ бяха приети официално около 27 000 бежанци.

Местата ще бъдат запазени за иракчани, които са помагали на американските военни, както и за членове на преследвани религиозни малцинства, се казва в съобщението, цитирано от Би Би Си.

Правозащитните групи критикуваха този ход.

Президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която позволява на държавните и местните власти да се откажат от заселването на бежанци в техните общности.

С тази заповед ще се гарантира, че бежанците ще бъдат преселени в общности, които имат желание и са готови да подкрепят успешната им интеграция в американското общество и на пазара на работната сила, гласи официално съобщение.

Тръмп превърна намаляването на имиграцията като основна цел на неговата администрация.

През 2017 г. той определи лимита за бежанци по американската програма за приемане на бежанци (USRAP) на 50 000, като го намали за следващата година до 45 000 и до 30 000 за 2019 г.

В изявление официалните лица посочиха, че броят на лицата, търсещи убежище, преминаващи през южната граница от Мексико, е представлявал "извънредна тежест" за властите.

"Сегашната тежест върху имиграционната система на САЩ трябва да бъде облекчена, преди отново да бъде възможно приемането на по-голям брой бежанци", посочва държавният департамент.

Освен иракчани, които са работили с американските военни, 5000 места ще бъдат запазени за преследвани религиозни малцинства и 1500 за търсещи убежище от Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор - така наречените страни от Северения триъгълник, откъдето много мигранти пристигат на южната граница на САЩ.

"Това е много тъжен ден за Америка", каза Дейвид Милибанд, ръководител на нестопанската група на Международния комитет за спасяване.

Омар Ядват, директор на Проекта за права на имигрантите от Американския съюз за граждански свободи, заяви, че "стремежът на правителството едностранно да се откаже от националния си ангажимент за защита на хората, които търсят безопасност от преследване, изтезания и геноцид, е болезнено".

Програмата за приемане на бежанци в САЩ е създадена през 1980 г., когато Конгресът на САЩ приема Закона за бежанците.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители