САЩ са готови със списък на цели за въздушни удари

3001
САЩ са готови със списък на цели за въздушни удари
Снимка: iStock/Guliver

САЩ са готови със списък на цели за въздушни удари в случай на използване на химическо оръжие от сирийските правителствени сили, съобщава американският телевизионен канал CNN.

Американските разузнавателни и военни експерти са изготвили предварителен списък на сирийските съоръжения за химическо оръжие, които биха могли да бъдат засегнати, ако президентът Доналд Тръмп нареди нов кръг от въздушни удари в страната, са съобщили на телевизионния канал американски служители, предаде БГНЕС.

САЩ загубиха статута си на миротворец в Близкия изток

Съединените щати са загубили статута си на миротворец в Близкия изток. Така коментира главният представител на Организацията за освобож...

Решението да се предприемат действия не е взето, но служител на администрацията, който е запознат с настоящата ситуация, е казал на CNN, че военните "биха могли да реагират много бързо", ако Сирия стартира атака с химическо оръжие и първоначалните данни за насочване ще дадат на Пентагона възможност за бърз отговор, ако президентът реши да предприеме действия.

Американски официални представители подчертават, че се притесняват, че настъпващата атака на режима на Асад срещу бунтовниците на Идлиб може да включва използването на химическо оръжие, ако бунтовниците успеят да забавят напредъка на правителствените сили. Сирийската армия е предислоцирала въоръжени хеликоптери по-близо до Идлиб през последните няколко седмици. САЩ са загрижени, че в крайна сметка тези хеликоптери биха могли да бъдат използвани за химическа атака, използвайки пълни с хлор бомби, въпреки че те са на разположение и за конвенционално нападение.

Длъжностни лица подчертават, че също се притесняват, че нападението над града, използващо конвенционални оръжия, може да причини хиляди жертви и да задълбочи хуманитарната криза по границата между Сирия и Турция.

Пентагонът също наблюдава отблизо руските военни маневри в източното Средиземноморие. Руското министерство на отбраната твърди, че 26 военни кораба и повече от 30 бойни самолета ще бъдат част от руски мащабни военни учения в района.

Трюдо: Все още е доста вероятно да постигнем една добра сделка

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че все още е "доста вероятно" да се постигне една добра сделка в търговските разго...

Американски служител, който е пряко запознат с последните оценки, разказва на CNN, че САЩ вярват, че руснаците са струпали военноморски бойни кораби, за евентуални американски удари срещу обекти на сирийското правителство.

Руснаците могат да се опитат да използват корабните си радари, следейки тази зона и да "видят" каквито и да било потенциални ракети "Томахоук" в САЩ. Един от сценариите, които САЩ обмислят, е, че руските корабни радари биха могли да насочат руските зенитни системи С-400, базирани в Сирия и да се опитат да свалят американските ракети.

Това ще даде на руснаците по-голям шанс да свалят американски ракети, отколкото през април 2018 г., когато Русия не успя да свали ракети, след като САЩ, Великобритания и Франция започнаха удари срещу три обекта след предполагаема атака с химическо оръжие на цивилни граждани в сирийския град Дума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка