САЩ ще помиряват Турция и Армения

6410
САЩ ще помиряват Турция и Армения

САЩ ще използват годишнината (24 април) от масовите убийства на арменци през 1915 г. в тогавашната Османска империя, за да помирят Турция и Армения.

"Възнамеряваме да използваме повода, за да обърнем внимание на ужасните събития от 1915 година и да призовем към пълно, честно и справедливо признание на фактите от всяка от двете страни, което смятаме, че е в техен интерес", заяви на брифинг зам.-прессекретарят на Белия дом Ерик Шулц.

Европарламентът призна официално Арменския геноцид от 1915-17 г., като дори обяви 24 април за Ден в памет на избитите 1,5 млн. арменци от османската власт. Белият дом обаче избягва да използва термина "геноцид", макар че президентът Барак Обама по-късно днес ще почете паметта на жертвите в свое изявление.

Според Анкара броят на жертвите е силно преувеличен, като далеч не е 1,5 млн., а между 300 и 500 хил. максимум. "Става дума за жертви на военни действия през Първата световна война, както арменци, така и турци", заяви неотдавна турският външен министър Мехмет Давутоглу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com