Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ ще увеличат военното си присъствие в Гърция

07 декември 2018, 13:51 часа • 1465 прочитания

САЩ ще увеличат допълнително военното си присъствие в Гърция, като в това влиза увеличаване на американските кораби и самолети, както и разширяване на двустранните учения, заяви началникът на Обединените генерални щабове на САЩ Джоузеф Дънфорд, пише електронното издание Military Times.

„Ако погледнете географията и погледнете текущите операции в Либия и Сирия, потенциалните други операции в Източното Средиземноморие и географията на Гърция, възможностите са много големи“, посочи Дънфорд, цитиран от "Фокус".

Американски официални лица, запознати с въпроса, са обяснили, че все още няма конкретни планове за бази, но главнокомандващият въоръжените сили на САЩ в Европа генерал Къртис Скапароти разглежда няколко варианта за разширяване на военновъздушните учения на САЩ, увеличаване на капацитета на капацитета на предно-разположените пристанища за ремонти и допълнителни многостранни маневри. „Това са разговори, които генерал Скапароти и други водят в момента, докато оглеждат района за това, къде могат да разположат силите“ в следващите 5 до 10 години, е казал един от тях, цитиран от изданието.

Плановете за разширяване на военното присъствие на САЩ идват, докато Гърция е изправена пред несигурност в своите отношения с Русия и Турция, посочва събеседникът на военната медия.

Гърция „оглежда своите съседи и вижда същата нестабилност ... която и ние“, добавя той. „Те винаги са имали притеснения от своя съюзник в НАТО Турция“.

Дънфорд заяви, че увеличеното използване на гръцките бази не е свързано с отношенията на САЩ с Турция и че САЩ очаква, че използването на въздушната база Инджирлик ще продължи.

Въпреки това отношенията между Вашингтон и Анкара се влошиха значително през последните няколко години поради разногласия относно политиката на САЩ в Сирия, неуспешния преврат в Турция през 2016 г. и закупуването от Турция на руската система за противоракетна отбрана С-400.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес