САЩ съкращават вредните емисии в енергийния сектор с 30%

25694
САЩ съкращават вредните емисии в енергийния сектор с 30%
Снимка: Getty Images / Guliver

Съединените щати обявиха план за съкращаване на въглеродните емисии от енергийния сектор с 30 процента под нивата от 2005 г. до 2030 г., което е ключов елемент от плана на президента Барак Обама за справяне с глобалното затопляне.

Въглеродът в земните недра заплашва планетата ни

Откриването на значителни количества въглерод, съхранен дълбоко под почвата, може да бъде допълнителна заплаха за климата на планетат...

Агенцията за защита на околната среда заяви, че планът ще намали замърсяването с азотни оксиди и серен диоксид с повече от 25 на сто, предаде Стандарт нюз.

Китай и Индия са сред нациите, които направиха сходни стъпки за справяне с глобалното затопляне. Критици на предложението в САЩ обаче твърдят, че реализирането му ще доведе до затварянето на централи и до покачване на цените на тока.

"Искам да гарантирам, че Америка е лидер в глобалната рамка за запазване на планетата", заяви Обама миналата седмица. "Американското влияние винаги е по-силно, когато водим с примера си. Не можем да се изключваме от правилата, които са валидни за всички останали", допълни той.

Обама не успя да убеди републиканците в Конгреса да предприемат мерки за прокарване на закони за климатичните промени. През 2010 г. републиканците в Сената блокираха закон, който предвиждаше ограничаване на въглеродните емисии и разрешаване на компаниите да търгуват с въглеродни квоти.

Влизаме в топ 5 на ЕС по най-голямо намаление на въглеродните емисии

България, заедно с Гърция, е на пето място по ограничаване на отделянето на вредни емисии в Европейския съюз през миналата година. Това...

Сега администрацията на Обама ще разчита на решението от 2007 г. на Върховния съд, по силата на което Агенцията за защита на околната среда може да регулира замърсяването с въглероден диоксид съгласно т.нар. Закон за чистия въздух (Clean Air Act).

След като новите правила бъдат въведени, всеки щат ще трябва да развие стратегия за прилагането им. Очаква се мерките да включват увеличаване на ядрената и соларната енергия, преминаване към природен газ и прилагане на план за търговия с вредни емисии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка