Шефът на АНС Майкъл Роджърс възнамерява да подаде оставка

1951
Шефът на АНС Майкъл Роджърс възнамерява да подаде оставка
Снимка: Pixabay

Ръководителят на едно от най-значимите разузнавателни ведомства в САЩ - Агенцията за национална сигурност планира да подаде оставката си през пролетта. Според сведенията на в. „Вашингтон поуст“ адмирал Майкъл Роджърс дори вече е уведомил подчинените си за намеренията си.

Очаква се новият шеф на АНС да бъде назначен от президента Доналд Тръмп още този месец. Кандидатурата обаче ще трябва да мине одобрението и на американския Сенат.

В САЩ тръгва най-голямото дело за шпионаж в цялата история на АНС

Днес, 21 октомври, в Окръжния съд в Балтимор започва дело за най-мащабната кражба на класифицирана информация в историята на американск...

Адмирал Роджърс е на този пост от 2014 година, когато беше назначен от предшественика на Тръмп – Барак Обама. По-рано той ръководеше още разузнавателни операции на Тихоокеанския флот, както и Киберкомандването на американската армия.

АНС, чието седалище се намира във Форт Мийд, Мериленд, е най-голямата държавна агенция за събиране на разузнавателна информация по отношение на персонала и бюджета . Тя се занимава с подслушването и анализирането не само на телефонни разговори, но и на имейли.

Припомняме, че само преди няколко месеца стана ясно, че АНС шпионира над 100 000 чуждестранни граждани извън САЩ, като следенето се води в рамките на т.нар. секция 702 от Закона за прослушванията в интерес на външното разузнаване. (FISA). Тя позволява „на разузнаването да осъществява наблюдение върху отделни чуждестранни граждани извън пределите на САЩ за получаване на разузнавателни данни, включително които се използват за борба срещу международния тероризъм и киберзаплахите“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка