"Шел" ще сондира в Арктика

12738
"Шел" ще сондира в Арктика

Американската администрация даде разрешение на англо-холандската нефтена компании "Шел" да извършва сондаж в арктически води, съобщи в. "Сан Франциско кроникъл".

Белият дом обаче разрешава на компанията да извърши само началния етап на работата, а дълбочината на сондата е ограничена до 450 метра под повърхността на Чукотско море.

"Шел" в продължение на 6 години се опитваше да получи това право. Последният път сондирането в акваторията на Чукотско море северно от Аляска бе извършено в началото на 90-те години, но след това то бе забранено по екологични причини.

Защитниците на околната среда разкритикува Белия дом за даденото разрешение. Администрацията заяви, че пълно разрешение за всички видове дейности ще бъде дадено само, след като "Шел" достави и монтира система за предупреждение срещу течове.

До момента "Шел" е похарчила 4.5 млрд долара за търсене на нефт и газ в арктическите води край американското крайбрежие. Компанията все още строи аварийната баржа "Арктик Челънджър", чиято цел е да събира изтекъл нефт в хода на изследванията и добива на "черното злато".

Редактор: Бойко Пеев

Рекордно намаляване на площта на арктическия лед

Американски учени потвърдиха данните на своите японски колеги за най-ниски нива на площта на леда в Северния ледовит океан за цялата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com