Ще повторят ли САЩ сценария с Италия в борбата с коронавируса?

5999
Ще повторят ли САЩ  сценария с Италия в борбата с коронавируса?
Снимка: Getty Images/Guliver

Редица американски работници, медицински сестри и студенти се чувстват застрашени на фона на несигурната ситуация с пандемията от коронавируса и на американското правителство, чиято противоречива реакция при появата на COVID-19 в страната все повече граждани определят като „провал”.

Над 25 милиона души в САЩ нямат здравни осигуровки. Аманда (името е променено) е една от тях. Младата жена живее в Тексас и работи в склад на фирма за матраци.

"Тъжно е да го кажа, но не е нещо шокиращо да си в моето положение. Работила съм на много места без да имам осигуровка, но в момента се чувствам застрашена”, признава Аманда. Служители като нея имат право на три дни отпуск по болест в продължение на цяла година; само два от тези дни са платени. "Не мога да си позволя да стоя вкъщи, не мога да си позволя да отида на лекар”.

Едно обикновено посещение при лекар може да струва няколкостотин долара. Шелдън Ридъл, който живее в Охайо, също не може да си позволи да отиде на лекар след като се разболял от грип, който се превърнал във вирусна пневмония. Това му се е случило преди десет години, но той го помни добре.

Разказва пред „Дойче Веле”, че тогава работел в кол център. Около 50 служители деляли малко пространство. Нямал право на отпуски по болест и никой не може да остане в къщи без болничен, предава БГНЕС.

"Без застраховка, това означаваше да отида до спешното отделение или спешна помощ (център) и да похарча стотици долари. Не можех да си го позволя”, казва Ридъл. В резултат здравословното му състояние се влошило толкова много, че само операция му спасила живота. От тогава сърцето му е трайно увредено.

Кой е безопасният маршрут да се приберете в България?

Има българи, които в момента тръгват от Германия, Испания и Франция. През Австрия, Унгария, Румъния - това е отвореният в момента корид...

Разпространението на коронавируса го кара да се чувства постоянно тревожен. Той избягва магазините, заради слабия си имунитет. "Току-що изпълних всичките си рецепти днес. Взех лекарствата от аптеката, до която шофирах. Тепърва ще пазарувам храна. Храня се веднъж на ден, обикновено докато шофирам през деня", признава той.

Между паниката и уволнението

Тъй като броят на коронавирусните инфекции в САЩ продължава да се расте, непълната и понякога противоречива информация от американските власти и щтатски служители предизвика паника, презапасяване и чувство на несигурност.

Сестра, която работи за клиника на западния бряг в щата Орегон, заяви пред „Дойче Веле” при условие за анонимност, че тестовете за коронавирус били достъпни в сряда. Нещата се променили много бързо след това.

"В четвъртък беше лудница. Клиниката продължаваше да ревизира протоколите за сигурност, които продължават да стават по-строги през целия ден. Беше невероятно напрегнато", каза медицинската сестра. Необходимите маски и защитно облекло обаче бяха още на склад, добави медицинската сестра.

В Пловдив: Зарази ли с коронавирус десетки починала жена, за която още не се знае от какво?

Случай от болница "Св. Мина" в Пловдив, свързан с кризата с коронавируса, разбуни духовете. Става въпрос за починала 84-годишна жена, к...

Когато управителят на Орегон Кейт Браун обяви, че всички събития с над 250 участници са забранени, ситуацията започва да става по-сериозна, каза сестрата. Броят на обажданията до клиниката се увеличил в пъти.

Хората, пътували до съседния щат Вашингтон, сега трябвало да бъдат тествани. Към онзи момент най-големият град в щата – Сиатъл, вече бил регистрирал над 20 смъртни случая от COVID-19, твърди пожелалата анонимност сестра.

Няма тестове, няма и случаи на коронавирус

Броят на инфекциите в Орегон остава сравнително малък, което кара много жители да се замислят дали това не се дължи на факта, че досега са тествани по-малко хора. Докато Южна Корея е тествала 10 000 души на ден, САЩ не са направили до четвъртък 15 000 теста в цялата страна.

Експертът по здравеопазване Итън Гилън, който е работил за организацията "Лекари без граници" по време на епидемията от ебола в Западна Африка, се опасява, че САЩ могат да вървят по стъпките на Италия. Там епидемията от коронавирус вече е довела до 21 195 потвърдени инфекции с най-малко 1441 смъртни случая. Страната остава под пълна блокада. Гилън описва отговора на федералното правителство на САЩ на появата на коронавируса като "провал".

Великобритания и коронавирусът - изглежда идеята е да се разболеят здравите

Да бъдат изолирани само най-възрастните - това е тактиката, която Великобритания изглежда възприема в борбата с коронавируса. Единстве...

"Предвид срамната некомпетентност, която се демонстрира на федерално ниво, нещата могат да излязат от контрол", каза той.

"Правителството на САЩ реши да поеме по свой път за тестване за коронавируса, който може да има катастрофални последици", обяснява той. Правителството не само загуби ценно време в доставката на тестовете, но и първите тестови комплекти бяха недостатъчни”. Гилън добавя, че „първоначалните карантини са били лошо управлявани и не са били взети основни предпазни мерки срещу разпространението на вируса”.

Коронавирусът тук ли е - или още не?

"Това е моят ръкав за врата", казва студентка на приятеля си, докато дърпа ръкава на пуловера над ръката си, за да отвори вратата на кафенето, без да докосва дръжката с пръсти. Университетът в Орегон в град Юджийн все още е отворен, но там е неприятно тихо. Много от над записаните 20 000 студенти се опитват да стоят далеч от кампуса. "Надявам се да не затворят напълно кампуса", казва някой по телефона.

Колежаните в цялата страна се страхуват, че ще трябва да се напуснат общежитията си. Само преди няколко дни Харвардският университет, в източния щат Масачузетс, обяви, че затваря по-голямата част от кампуса, прекратява преподаването на място и преминава към обучение във виртуални класни стаи. Много от жителите на общежитията ще бъдат принудени да намерят ново жилище.

Федералният резерв на САЩ вдъхна сериозен оптимизъм на борсите

Пазарът и борсите може да отговори положително на усилията на Федералния резерв на САЩ да подкрепи икономиката на фона на пандемията с ...

Но къде да отидат? Харвард обеща да помогне за намирането на алтернативни жилищни помещения, а само малцина студенти имат късмета да се приберат у дома или да останат при роднини. Други обаче могат да станат бездомни. Някои студенти може да не могат да си позволят самолетен билет до дома. А международните студенти, ако се върнат и напускат страната, може да не могат да се върнат поради забраните за пътуване.

Няма къде да си миете ръцете

Юджийн и много други градове имат друга основна грижа: бездомниците. През есента на 2019 г. управата на града алармира, че по улиците на града има повече бездомни хора на глава от населението, отколкото Лос Анджелис или Ню Йорк. А когато нямате дом, не можете да миете ръцете си редовно и самокарантината не е опция.

Единствената клиника за бездомниците на Юджийн, които нямат здравна застраховка и нямат пари, е мобилната клиника „Occupy Medical”. Неотдавна техният персонал от доброволци се премести от автобуса си в сграда в центъра на града. Те работят само в неделя. "Средно лекуваме около 20 до 30 пациенти всяка седмица", казва Уесли Форс, помощник-мениджърът на клиниката. Но доброволците не могат да помогнат на пациенти, които показват симптоми на COVID-19. Те нямат тестове и нямат оборудване и място за лечение.

ОЩЕ: В Пловдив: Зарази ли с коронавирус десетки починала жена, за която още не се знае от какво?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com