Ще прибегне ли Пентагонът до последния източник за военно финансиране на Украйна?

15225
Ще прибегне ли Пентагонът до последния източник за военно финансиране на Украйна?
Снимка: БГНЕС

Пентагонът обмисля дали да използва последния оставащ източник на финансиране, който има за военна помощ за Украйна, дори без гаранции, че тези средства ще бъдат попълнени от Конгреса. Това съобщиха няколко независими източника пред CNN.

Министерството на отбраната все още разполага с около 4 милиарда долара от президентските средства, които могат да бъдат използвани за Украйна. Този фонд позволява на Пентагона да черпи от собствените си запаси, за да изпрати военно оборудване в Киев. Но Пентагонът преди това не беше склонен да изразходва останалите пари без гаранции, че ще бъдат възстановени от Конгреса чрез искане на администрацията за допълнително финансиране от 60 милиарда долара, тъй като вземането от запасите на Министерството на отбраната без план за попълване на това оборудване може да повлияе на бойната готовност на САЩ.

Още: Христо Грозев: Украйна разследва България за корупция при доставките на оръжия

Но тъй като нуждата на Украйна от американска военна помощ отчаяно нараства, а републиканското ръководство в Камарата на представителите отказва да проведе гласуване за предоставяне на повече финансиране, висши служители на отбраната обсъждат дали има някаква вътрешен финансов буфер, който да позволи на министерството да похарчи поне част от оставащите 4 милиарда долара за подпомагане на Украйна в борбата с Русия.

Още: Пентагонът опроверга информацията, че доставките на снаряди за Украйна са намалели с 30%

Все още не е взето решение, подчертаха служители. Но разговорите за този вариант и други потенциални алтернативни планове стават все по-належащи през последните няколко седмици, тъй като ситуацията на бойното поле в Украйна става все по-ужасна, казаха официални лица.

Украинските войски бяха принудени да ограничат използването на боеприпасите и загубиха някои позиции на изток, сред които и ключовият град Авдеевка, който падна в ръцете на руснаците по-рано този месец.

Пентагона настоява Конгресът да приеме пакета за подкрепа за Украйна

Попитан за възможността за използване на оставащите 4 милиарда долара, говорителят на Министерството на отбраната подполковник Гарън Гарн каза в изявление: „Министерството на отбраната продължава да настоява Конгреса да приеме допълнителна подкрепа за Украйна в момент на нужда и за попълване на нашите запаси”.

Още: Съветът на ЕС одобри Механизма в помощ на Украйна от 50 млрд. евро

Длъжностни лица казаха, че отделът може да продължи и да похарчи част от тези 4 милиарда долара дори без да намери пари вътрешно, които биха могли да бъдат използвани за попълването им. Но не би било безпрецедентно Пентагонът да намери допълнителни, неочаквани източници на финансиране. Миналата година Министерството на отбраната обяви, че е открило счетоводна грешка, която е довела до надценяване на размера на помощта с 6,2 милиарда долара. Тези допълнителни пари предоставиха буфер на отдела, която му позволи да изтегли военна помощ за Украйна за по-дълго от очакваното, съобщи по-рано CNN.

Запитан във вторник дали отделът обмисля да изразходва част от оставащите пари, прессекретарят на Пентагона генерал Патрик Райдър каза, че няма какво да обяви, освен че Пентагонът продължава да проучва начини да продължи да подкрепя Украйна. „Ще продължим да търсим начини, по които можем да подкрепим Украйна в борбата им за свобода и да запазим суверенитета им“, каза Райдър.

"Ще бъде много трудно"

Миналия месец обаче Райдър говори за някои от опасенията, които отделът е имал при използването на тези средства. „Спорът тук отново е въпросът за въздействието върху собствената ни готовност като нация, и отговорностите, които имаме“, каза той миналия месец, когато го попитаха за парите. „И така, да, въпреки че разполагаме с тези 4,2 милиарда долара, нямаме наличните средства, за да попълним тези запаси, ако ги изразходваме. И без да се вижда график, ние трябва да вземем тези трудни решения“, допълни той.

Още: "Ние ли сме следващата цел?": Градове в Източна Украйна чакат Русия да удари

Друг служител на отбраната каза пред CNN, че следващият пакет помощ за Украйна, ако дойде, „ще включва абсолютно критични боеприпаси“. Има също дискусии за това как и къде да се постави предварително военно оборудване, така че да може да бъде изпратено възможно най-бързо в Украйна, след като бъдат идентифицирани допълнителни източници на финансиране, каза служителят.

Последният пакет за сигурност на Украйна на стойност до 250 милиона долара беше обявен на 27 декември. Украинският президент Володимир Зеленски  каза пред CNN тази седмица, че Украйна няма да спечели войната без продължаващата подкрепа на САЩ. „Хората ще бъдат подготвени, но боеприпасите няма да бъдат подготвени и бригадите няма да са готови… не само за нашето контранастъпление, те няма да са готови да се защитават, да останат силни. Ще бъде много трудно", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com