След откъснатата врата на самолет: Откриха разхлабени болтове на няколко Boeing 737 Max

1568
След откъснатата врата на самолет: Откриха разхлабени болтове на няколко Boeing 737 Max
Снимка: Getty Images/Guliver

Авиокомпаниите United Airlines и Alaska Airlines са открили разхлабени части на някои от самолетите си Boeing 737 Max след инцидента с такъв самолет, който загуби врата в петък по време на полет в САЩ. След това полетите с този модел бяха спрени по целия свят.

Още: Дупка в корпуса доведе до аварийно кацане на самолет (ВИДЕО)

Откритите дефекти

Базираната в Чикаго компания United Airlines заяви на 8 януари, че при проверките на нейните самолети 737 Max 9 "са открити случаи, които, изглежда, са свързани с проблеми при монтажа на тапата на вратата - например болтове, които се нуждаят от допълнително затягане".

Авиокомпанията заяви, че нейният екип за технически операции ще отстрани проблема, "за да върне самолета безопасно в експлоатация", пише Financial Times.

Новината засегна допълнително акциите на "Боинг". В понеделник акциите на компанията затвориха с 8% надолу - на цена от 229 долара, докато акциите на Spirit AeroSystems, най-големият доставчик на компанията, загубиха 11% и затвориха на цена от 28,20 долара.

Още: "Boeing" се изправя пред нова криза

Инцидентът

Самолет Boeing 737 Max 9 на авиокомпания Alaska Airlines, изпълняващ полет от Орегон до Калифорния, загуби част от фюзелажа си на височина от близо 5000 метра. На борда е имало 171 пътници и шестима членове на екипажа, но никой не е бил сериозно ранен.

Националният съвет за безопасност на транспорта, който разследва инцидента, откри вратата от полета на Alaska Airlines в понеделник в предградие на Портланд.

Снимка: Getty Images/Guliver

Късно в понеделник Alaska Airlines също съобщи:"Първоначалните доклади от нашите техници показват, че на някои самолети се е виждал разхлабен хардуер". Авиокомпанията заяви, че очаква окончателната документация от Boeing и Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ, за да започне официални проверки.

Не са открити обаче четирите болта, предназначени да предотвратят движението нагоре. "Все още не сме установили дали болтовете са съществували", каза Клинт Круксханс, инженер в агенцията, като добави, че това ще бъде установено чрез лабораторни тестове във Вашингтон.

"Ако болтовете са там, това не позволява на вратата да се премести нагоре, да се отключи и да излети от самолета", каза той. "Въпреки това болтовете могат да се счупят или да се случат различни неща, които трябва да разгледаме".

Според доставчика на данни FlightAware, United е отменила 200 полета на MAX 9, което е малко по-малко от 8% от полетите й в понеделник. Аляска Еърлайнс е отменила 22 процента от тях.

Още: "Аляска еърлайнс" отмени 170 полета след инцидента с "Боинг 737 Макс 9"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...