Спечелилите милиарди от наркотичната зависимост на САЩ имат патент за лекарство против тази зависимост

8141
Спечелилите милиарди от наркотичната зависимост на САЩ имат патент за лекарство против тази зависимост
Снимка: Getty Images/Guliver

Използването на болкоуспокоителни (т.нар. опиоиди) се превърна буквално в легализирана наркомания в САЩ. Различни проучвания сочат категорично едно – пристрастяването към такива болкоуспокояващи се превърна във водеща причина американци под 50-годишна възраст да умират. Проблемът стана толкова сериозен, че американският президент Доналд Тръмп подписа закон за борба с разпространението на опиати – специално насочен към разработката на нови, заместващи лекарства, както и включващ по-сериозен надзор на програмите за разработка на болкоуспокоителни, създаване на образователни програми за опасността от злоупотребата с тези лекарства и по-широк достъп до лечение от зависимост от такива лекарства.

Как обаче се стигна дотам, че "най-великата демокрация" се превърна в наркоман? Своят принос за това безспорно дава семейство Саклър. Главата на рода – Мортимър Саклър, е човекът, който де факто основава Purdue Pharma – компанията, разработила едно от най-популярните болкоуспокояващи на американския пазар, а именно – "Оксиконтин". Приходите от продажбата на това болкоуспокоително достигат почти 2 млрд. долара годишно!

Близо 10% от децата у нас са опитвали наркотици поне веднъж

Една десета от децата в България са пробвали дрога поне веднъж. Най-масово се употребява марихуана заради ниската ѝ цена, обясни Стефан...

Банковото убежище на Саклър е британската банка HSBC, но швейцарският ѝ клон. Всъщност от 1974 година Мортимър Саклър се отказва от американското си гражданство и живее предимно във Великобритания и Швейцария.

През 2005 година обаче американската прокуратура завежда дело срещу Purdue Pharma, защото смята, че компанията лъже за риска от пристрастяване към "Оксиконтин". По това обвинение обаче до осъдителна присъда не се стига. Но две години по-късно Purdue Pharma и трима изпълнителни директори на компанията се признават за виновни за лъжлива реклама – че "Оксиконтин" е по-малко рисково като пристрастеност от други болкоуспокояващи. Глобите за тази лъжа са в размер на 634 млн. долара. Нито един член на семейство Саклър обаче не присъства в обвинението и присъдата.

Мортимър Саклър е покойник от 2010 година насам, но делата срещу "завета" му не спират. През юни тази година главният прокурор на Масачузетс Мора Хийли започна дело срещу семейство Саклър, защото са излъгали за ефекта на опиоидите, произвеждани от Purdue Pharma и иска компанията да обезщети всеки, станал жертва на "Оксиконтин". А британският вестник Evening Standard публикува статия, според която семейство Саклър си спестило 40 млн. долара данъци, защото прехвърлило през офшорната зона Бермуда активи за 1,3 млрд. долара.

Най-невероятното в историята за "Оксиконтин" обаче изглежда предстои – според The Financial Times Ричард Саклър, племенник на Мортимър Саклър и бивш президент на Purdue Pharma, има патент за разработка на лекарство против опиоидна зависимост! А това означава нови баснословни печалби.

Доклад: Увеличила се е нелегалната търговия с горива, канабис и плът

Ръст в нелегалната търговия с горива, канабис и секс услуги през изминалата година. Това показва проучване на заплахите от тежката орга...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка