Споразумение отблокира туризма в Мачу Пикчу

2614
Споразумение отблокира туризма в Мачу Пикчу
Снимка: Felipe Lopez / Pixabay

Протестите, които спряха туризма в прочутата перуанска цитадела на инките Мачу Пикчу за шест дни, бяха отменени след споразумение между правителството и жителите, съобщиха и двете страни в сряда.

Стачката започна след решение на правителството да приватизира продажбата на билети до най-посещаваното място в страната и доведе до евакуацията на около 1200 туристи с влак, след като бяха блокирани от протестите, като някои така и видяха древното място. „Имаме добрата новина, че стачката се отменя“, каза министърът на културата Лесли Уртеага по радиостанцията RRP, добавяйки, че сделката за предаване на продажбата на билети на частна компания ще бъде анулирана. Говорител на жителите Дарвин Бака потвърди решението "да се отмени безсрочната стачка", да се възобнови дейността на бизнеса около мястото и да се вдигне блокадата на железопътната линия, водеща до Мачу Пикчу. „Туристическите дейности се нормализират“, добави той. Официалните изчисления показват, че стачката е довела до ежедневни загуби от 263 000 долара, предаде БГНЕС.

Още: Знаете ли какво означава "Мачу Пикчу"?

Новата система за продажба на билети се бе обявена от министерството на културата като средство за контролиране на потока от посетители на популярния исторически обект и ограничаване на корупцията по отношение на личната продажба на билети. Перуанската компания Joinnus започна да управлява онлайн операцията за продажба на билети на 20 януари и трябваше да остане начело до август. Правителството и жителите се съгласиха продажбата на билети да продължи, докато има „процес на преход“ към нова платформа, управлявана от правителството. „Полагат се всички усилия да се скъса с мафията, злоупотребяваща незаконно с (продажбата на) билети, и ние няма да направим крачка назад от необходимостта да променим този модел на корупция“, каза началникът на кабинета на министерството на културата Алберто Оталора.

Още: Туристи съсипаха пътеката към „цитаделата на инките“

През януари миналата година Мачу Пикчу беше затворен за 25 дни на фона на протести срещу импийчмънта и ареста на тогавашния президент Педро Кастило. И миналия септември Перу временно затвори три сектора на сайта поради въздействието на големия обем посетители.

Още: Затвориха Мачу Пикчу заради ерозия

Разположен северозападно от град Куско, Мачу Пикчу е построен през 15 век на надморска височина от 2500 метра по заповед на владетеля на инките Пачакутек. Смятан е за чудо на архитектурата и инженерството и е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г. Туризмът е ключов за икономиката на Перу, като страната привличаше около 4,5 милиона посетители годишно преди пандемията от коронавирус през 2020 г. Броят на дневните билети за достъп до цитаделата се увеличи до 4500 на ден, преди той бе 3800.

Още: Тайните на Мачу Пикчу: древна ДНК разкрива кой точно е живял в резиденцията на владетелите на инките

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com