"Спри се": Президентът на Бразилия предупреди Мадуро да не пали война

8822
"Спри се": Президентът на Бразилия предупреди Мадуро да не пали война
Снимка: Getty Images/Guliver

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова колегата си Николас Мадуро да не ескалира граничния спор на Венецуела със съседна Гвиана, докато южноамериканските лидери нервно наблюдават задълбочаващото се напрежение в региона, предаде АФП.

Каква е ситуацията?

Става въпрос за богатия на петрол регион Есекибо, който е част от Гвиана, но Мадуро проведе "референдум" за анексирането му и получи 95% подкрепа. Той вече подписа и указ за изпълнение на резултатите от "плебисцита".

Още: Заради Венецуела на Мадуро: Заплахата от война в Латинска Америка расте

Левият политически ветеран Лула, който поддържа тесни връзки с Мадуро, отправи ясно предупреждение в телефонен разговор със своя венецуелски колега, според изявление от неговия кабинет. "Лула подчерта значението на избягването на едностранни мерки, които биха могли да ескалират ситуацията", казаха от бразилското президентство. В него се посочва, че Лула е казал на Мадуро за "нарастващата загриженост" на други южноамерикански страни, цитирайки съвместна декларация от четвъртък на Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Еквадор, Парагвай, Перу и Уругвай, която призовава "и двете страни да преговарят за търсене на мирно решение".

Левият колумбийският президент Густаво Петро също изпрати предупреждение: "Най-голямото нещастие, което може да сполети Южна Америка, ще бъде война. Възпроизвеждането на местна версия на конфликта между НАТО и Русия в тропическите гори на Амазонка просто би ни накарало да загубим жизненоважно време, напредък и живот... Венецуела и Гвиана трябва да деескалират конфликта", написа той в Twitter.

Още: Референдум на Венецуела в спорна територия изправи региона пред война (ВИДЕО)

Призиви за посредничество

Гвиана управлява над век Есекибо, което представлява над две трети от нейната територия. Но Венецуела претендира да региона от десетилетия. Спорът се засили, след като ExxonMobil откри петрол в Есекибо през 2015 година. Гвиана пък с население от едва 800 000 души се превърна в притежателка най-големите резерви на суров петрол в света на глава от населението.

След референдума миналата неделя Мадуро започна правни маневри за създаване на венецуелска провинция в Есекибо и нареди на венецуелската държавна петролна компания да издаде лицензи за добив на суров петрол в региона. Междувременно САЩ обявиха съвместни военни учения с Гвиана, които Венецуела осъди като "провокация", пише БГНЕС. Съветът за сигурност на ООН проведе заседание при закрити врати в петък по разгарящия се спор, който е предмет на съдебен спор пред Международния съд (МС).

Още: Спорна територия: Мадуро обяви част от съседна Гвиана за 24-ти щат на Венецуела

От кабинета на Лула съобщиха, че той е предложил в разговора си с Мадуро ръководителят на Общността на латиноамериканските и карибските държави да се свърже с двете страни, за да започне преговори.

Досега Лула поддържаше приятелски връзки с Мадуро, като го покани на среща на върха в Южна Америка през май, въпреки че други регионални лидери критикуваха спазването на човешките права във Венецуела. Но спорът за Есекибо е пълен с риск за Бразилия, която граничи както с Гвиана, така и с Венецуела. Бразилия изпрати армейски подразделения към северната си граница на фона на скока на напрежението. Бразилия има директна граница с Гвиана и Есекибо.

Венецуела иска парче от Гвиана: 95% от венецуелците хвърлиха око на спорна територия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com