Стана ясно колко струва сваленият в Черно море американски дрон

10095
Стана ясно колко струва сваленият в Черно море американски дрон
Снимка: Getty Images

32 млн. долара струва американският дрон MQ-9 Reaper, свален над Черно море след сблъсък с руски изтребител Су-27 във вторник. Той е същият тип безпилотен летателен апарат, използван от ЦРУ за убийството на лидера на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири в Кабул през юли 2022 г., съобщават западни издания.

Оборудван за мисии за наблюдение на дълги разстояния, безпилотният шпионски самолет се управлява от двама пилоти на земята и може да лети 20 часа. Понякога използвани за смъртоносни, прецизни удари, дроновете могат да достигнат скорост до 480 км/ч и са въоръжени с ракети Hellfire.

САЩ са изтрили софтуера на падналия в Черно море дрон

Американските власти са изтрили дистанционно специалния софтуер от дрона MQ-9 Reaper, който се разби в Черно море на 14 март, съобщи CN...

Пентагонът не е потвърдил дали дронът е бил въоръжен, когато руският изтребител се е сблъскал с него, но вероятно е изпълнявал разузнавателна мисия. Инцидентът се приема за най-значимата конфронтация между САЩ и Русия след началото на войната в Украйна преди повече от година.

“Въз основа на действията на руските пилоти става ясно, че те са били небезопасни, непрофесионални. Няколко пъти преди сблъсъка руските самолети изсипаха гориво върху дрона по безразсъден, неекологичен и непрофесионален начин”, обяви Вашингтон. Оттам допълват, че събитията са продължили 30 минути на около 120 км югозападно от бреговете на Крим.

NYT: Американският дрон над Черно море е бил невъоръжен и на 120 км от Крим (ВИДЕО)

Говорителят на Пентагона ген. Пат Райдър каза, че дронът е бил “нелетящ и неуправляем, затова го свалихме”, добавяйки, че сблъсъкът вероятно е повредил и руския самолет. Москва отрече нейните Су-27 да са имали контакт с американската машина. Кремъл съобщи, че апаратът се е разбил след рязка маневра и че е летял с изключени транспондери.

Турция обмисля дали да разреши преминаването на американски кораби в Черно море, за да търсят падналия дрон

Турското правителство обсъжда отварянето на проход през Босфора към Черно море за кораби на ВМС на САЩ, за да търсят останките на падна...

Според разузнавателни източници САЩ се опитват да намерят дрона, преди да попадне в ръцете на Москва, тъй като има опасения, че войната в Украйна може да ескалира още повече заради инцидента. В сряда стана ясно, че MQ9-Reaper е излетял във вторник сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено е с продължителност 9-10 часа. Подобни дронове са разположени в базата “Къмпия Турзий” в централния окръг Клуж.

Русия ще опита да извади потопения в Черно море американски дрон

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък каза, че отношенията със САЩ са в печално състояние и на най-ниското си ниво след обвиненията срещу Москва за сваляне на дрона. “Инцидентът с дрона е тежък и буди съжаление. Официалното изявление се прави от американската страна”, лаконичен бе президентът на Румъния Клаус Йоханис за случая с падналия американски летателен апарат над Черно море. Той не потвърди, но и не отрече информацията, че машината е излетяла от румънска територия.

Още по темата Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com