Съд отказа да признае шимпанзетата за личности

4960
Съд отказа да признае шимпанзетата за личности

Съд в Манхатън отказа да признае две шимпанзета - Херкулес и Лео, с които се правят опити в една от лабораториите на мегаполиса, за личности.

Двете маймуни вече пет години са държани с научна цел в Нюйоркския университет. За признаването им за същества, притежаващи съзнание, както при човека, се застъпи по съдебен ред американската екологична организация Nonhuman Rights Project, предаде БГНЕС.

Човешката ръка – по-примитивна от тази на шимпанзето

Човешката ръка по строеж е по-примитивна от ръката на шимпанзето. До този шокиращ извод са стигнали антрополози от университета "Джордж...

Нейни представители заявиха, че държането на тези маймуни в лаборатория и извършването на експерименти с тях е жестоко, заради приликата им с хората. Те настояват Херкулес и Лео да бъдат изпратени в приют за животни в щата Флорида.

"Опитите да се дадат законни права на шимпанзетата могат да бъдат разбрани, някой ден те може и да бъдат увенчани с успех", каза съдия Барбара Джеф. В същото време, в съответствие със закона, тези животни се смятат за собственост, а не за личности. "Те нямат никакви законови права", категорична бе съдийката.

Президентът на Nonhuman Rights Project Стивън Уайз заяви, че смята да оспори съдийското решение пред по-горна инстанция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com