The Economist: България е на второ място в света по извънредни смъртни случаи заради пандемията

7944
The Economist: България е на второ място в света по извънредни смъртни случаи заради пандемията
Снимка: iStock/Guliver

България е на второ място в света по извънредни смъртни случаи по време на пандемията. Това показва проучване на The Economist, цитирано от 24 часа.

Списанието е анализирало данни от различни източници, не само от системите за регистриране на починали от коронавирус, за да оформи цялостен поглед за въздействието на епидемията. Сравнявани са данни за смъртност преди и след нейното начало. Така на 100 000 души у нас се падат 338 починали повече, което е два пъти повече от жертвите от COVID-19. Преди нас е Перу с 412 умрели, а след нас Мексико с 321. В първата десетка са още Русия, Литва, Северна Македония, Еквадор, Сърбия, Чехия и Босна и Херцеговина. Или както казва здравният ни министър в оставка проф. Костадин Ангелов: "Постигнахме това, водени от разума", макар че думите му са в смисъл колко добре сме се справили с коронавируса.

През 2020 година: Над двойно повече починали спрямо новородени, смъртността е сравнима с война

Над 124 000 (124 735) смъртни случая за 2020 година отчита НСИ, което е рекорд, невиждан от 1918 година – тогава са умрели 151 00...

Изданието посочва, че България е регистрирала най-високите седмични нива на извънредна смърт в цялото проучване - т.е. държим седмичния рекорд! Това се е случило през ноември и декември миналата година. През ноември, 2020 година има седмици с над 100% отклонение в очакваната смъртност, т.е. над двойно! Между 23-ти и 29-ти ноември процентът е 129 на сто, а през тази пролет, между 22-ри и 28-ми март имаме 70% повече от очакваната смъртност! След нас в Югоизточна Европа са Северна Македония и Сърбия. Европа е претърпяла някои смъртоносни грипни вълни след 2016 г., но броят на жертвите от тях е много по-малък от тези от COVID-19. Въпреки че сега повечето от починалите са на възраст над 65 години, броят на смъртните случаи сред европейците на възраст между 45 и 64 години е бил с 40% по-висок в началото на април миналата година, посочва The Economist.

Анализът е установил, че в скандинавските страни, с изключение на Швеция, изобщо няма извънредни смъртни случаи, което показва, че здравните им системи са били добре подготвени да се справят с натоварването заради коронавируса и властите са предприели навременни и адекватни мерки. В Централна Европа само Холандия и Швейцария регистрират повече починали през първата вълна на епидемията, отколкото обикновено са имали в тези месеци предишни години. Като цяло с много малки изключения европейските страни въвеждат ограничения навреме, за да спрат разпространението на вируса. След като международните пътувания са възобновени през миналото лято, целият регион обаче е ударен от втората вълна през есента.

Най-засегнати са държавите от Югоизточна Европа, в които се увеличават не само починалите от коронавирус, но и въобще смъртните случаи. Възможните причини за това са няколко. На първо място, затруднен достъп до лечение на други заболявания заради пандемията. Отказ да се търси лекарска помощ от страх, че може да се заразиш. Малък капацитет за тестване, който не улавя всички случаи на COVID-19. Така според данните, Русия има най-голям брой извънредни смъртни случаи – 458 370 повече от очакваното между април миналата година и февруари тази, докато е съобщила само за 84 680 починали от коронавирус през този период. За сравнение такова разминаване не се наблюдава в САЩ. Там от март миналата година до март тази са регистрирани 510 460 жертви на COVID-19, а случаите на извънредна смърт са 592 920. The Economist отбелязва, че извън Америка и Европа много малко държави публикуват данни, които могат да дадат отговор какво е реалното въздействие на пандемията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com