Трафикантите на хора използват TikTok, за да рекламират услугите си

1256
Трафикантите на хора използват TikTok, за да рекламират услугите си
Снимка: Solen Feyissa/Unsplash

Трафиканти на хора предлагат услуги по „преминаване през границата” в социалната мрежа TikTok. Умеещите да използват технологиите престъпници, ползващи популярното приложение за споделяне на видеоклипове, са все по-голямо предизвикателство за мексиканските и американските власти, които се борят с регионалната миграционна криза.

Една от снимките в социалната мрежа, например, показва група хора, облечени в камуфлажни дрехи, които се надяват да се слеят със сенчестата растителност, осеяла нощния пейзаж на мексиканската пустиня. Снимката е реклама на контрабандисти на хора. "Отпътуване този уикенд. Хора от Мексико, които се интересуват от преминаване в Съединените щати, оставете съобщенията си", се казва в публикацията в TikTok.

Друг акаунт, предлагащ да преведе нелегални мигранти през обхванатия от насилие мексикански граничен щат Тамаулипас, показва снимка на непълнолетни в надуваема лодка посред река. "Ние също извършваме пресичане с деца и семейства", се казва в него.

Разследване на АФП откри десетки подобни акаунти в целия регион, включително в Гватемала, Колумбия и Еквадор.

А използвайки хаштага #pollero - жаргонен термин за трафикант на хора, един акаунт предлага "безопасна работа" за шофьори в югозападния американски щат Аризона срещу заплащане до 15 000 долара. "Ако имате кола и искате да спечелите лесни пари, пишете ми", гласи съобщението на английски език. Рекламата нарушава официалните правила на TikTok, които забраняват "насърчаването и улесняването на престъпни дейности". 

Сърбия е задържала 2000 трафиканти на хора

От началото на мигрантската криза сръбската полиция е задържала около 2000 трафиканти на хора. Това каза сръбският министър на вътреш...

"Не толерираме съдържание, което насърчава експлоатацията на хора, включително трафика на хора", казва говорител на приложението пред АФП, цитирани от БГНЕС. По данни на TikTok през третото тримесечие на 2022 г. фирмата е премахнала по своя инициатива 82% от видеоклиповете, свързани с престъпни практики.

В стремежа си да отблъсне призивите приложението да бъде забранено в Съединените щати, докато компанията е китайска собственост, се очаква главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу да даде днес показания пред американските законодатели. Според подготвените му бележки, предоставени от Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите, той ще отрече, че приложението е споделяло или някога ще споделя данни с китайското правителство.

Патрули на киберполицията

В Мексико властите са създали специализирани звена за противодействие на заплахата, която представляват контрабандистите на хора в социалните медии. Десетки експерти от правителствената Агенция за криминални разследвания следят акаунтите в социалните медии от 2017 г. насам.

ОЩЕ: Мигранти и трафиканти на хора заловени в Словения

Звеното е участвало в около 300 разследвания на трафик на хора, казва Роландо Росас, ръководител на комуникационния център във Федералната министерска полиция, част от Главната прокуратура. В Мексико "компаниите за цифрови услуги са задължени да предават информация, когато има престъпление", каза той и приветства доброто сътрудничество с платформите на социалните медии.

ООН разреши морската операция на ЕС срещу трафикантите на хора

Съветът за сигурност на ООН разреши на държавите и регионалните организации да предприемат „всички своевременни мерки“ срещ...

Ръководителят на звеното Бенхамин Овиедо заявява, че екипът му се намесва, когато плащането на трафикант е договорено или извършено чрез интернет.

Според доклад, публикуван от Международната организация по миграция (IOM) през февруари, TikTok се използва от трафикантите на хора като начин за популяризиране на успешни случаи на незаконно преминаване. В него се предупреждава, че това престъпление отваря вратата за други, като например сексуална експлоатация на непълнолетни.

Организацията е провела анкета сред над 500 транзитни мигранти, от които почти две трети са заявили, че са имали достъп до смартфон и интернет по време на пътуването.

Транспортирането на мигранти в микробуси или натъпкани в задната част на камиони, понякога без вентилация, е един от най-бързите, но и най-опасни методи, използвани от трафикантите на хора. По данни на IOM, от 2014 г. насам повече от 7600 мигранти са загинали или изчезнали по време на транзит в Северна и Южна Америка. Близо 1000 от тях са в резултат на пътнотранспортни произшествия или са свързани с опасен транспорт, посочва агенцията на ООН.

TikTok се използва и от мигрантите, за да споделят помежду си съвети как да оцелеят по време на коварното пътуване до Съединените щати. Андреа, на 25 г., и нейната приятелка Беатрис, на 29 г., които са напуснали Венецуела през октомври, са използвали приложението, за да намерят препоръки за пътуване през опасни зони като Дариенския пролом - негостоприемна джунгла, разположена на колумбийско-панамската граница. Сега, в Мексико, Андреа, която не желае да назове пълното си име, изважда мобилния си телефон, за да покаже профила на млада жена, която е успяла да стигне до Съединените щати и да състави блог за пътуване. Тя дава препоръки какво да се опакова и кои лекарства да се носят - съвети, които понякога, но не винаги, са полезни, казва Беатрис. "Опитът на всеки е много личен", добавя младата жена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка