Тръмп: Американските войски да се изтеглят от Афганистан до Коледа

2977
Тръмп: Американските войски да се изтеглят от Афганистан до Коледа
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви за ускоряване на плановете за изтеглянето на американските войски от Афганистан. Талибаните приветстват това решение, пише австрийският „Дер Щандарт”.

Тръмп заяви, че последните американски войници, останали в Афганистан, ще бъдат изтеглени до Коледа. В профила си в Twitter той написа, че малкото останали там „смели мъже и жени” трябва да се приберат у дома до Коледа.

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че до ноември ще намали броя на американските войници в Хиндукуш от 8 600 на 5000. Според предварителните планове, останалите войници трябва да напуснат страната до средата на 2021 г. Няколко седмици преди президентските избори, обаче, Тръмп призова за ускоряване на плана за изтегляне, без да дава първоначално повече подробности.

САЩ оставят Афганистан на талибаните след почти 20 г. война

Почти две десетилетия след като САЩ нанесоха въздушни удари срещу управляващия талибански режим в Афганистан и започнаха това, което ще...

По време на събитие в Университета на Невада в Лас Вегас съветникът по национална сигурност Робърт О`Брайън каза, че САЩ искат да намали броя на войниците си в Афганистан до началото на следващата година на 2 500 души. В момента Вашингтон разполага с по-малко от 5 000 войници в страната, където радикалните талибани продължават да извършват нападения. Когато в началото на 2017 г. Тръмп встъпи в длъжност, в броят на американските войници в Афганистан беше повече от 10 000.

Американските войски влязоха в страната след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. През февруари правителството на САЩ подписа споразумение с талибаните за поетапно изтегляне на американските въоръжени сили. Предпоставка за това е намаляването на насилието в Афганистан.

От 12 септември талибаните в Катар водят преговори с афганистанското правителство за приключване на продължаващата почти две десетилетия война. Разговорите обаче се вървят трудни. Междувременно талибаните продължават атаките си, при които силите за сигурност и цивилните дават много жертви.

Талибаните приветстваха съобщението на Тръмп, че войските ще бъдат изтеглени от Афганистан до Коледа. Те определиха съобщението като "положителна стъпка" към прилагането на съвместното споразумение, обяви днес говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com