Тръмп пак се извъртя - Русия щяла да помага на демократите на изборите за Конгреса

4751
Тръмп пак се извъртя - Русия щяла да помага на демократите на изборите за Конгреса
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп успя да направи нов завой по темата с руската намеса в президентските избори на САЩ през 2016 година.

По типичен начин, Тръмп стори това в Twitter. В личния си профил в социалната мрежа той обяви, че се притеснява, че Русия се бори много усилено да окаже влияние върху частичните избори за Конгрес през ноември. Влиянието обаче щяло да бъде в полза на демократите: "Предвид факта, че никой президент не бил по-твърд спрямо Русия от мен, те ще натиснат много здраво за демократите. Те определено не искат Тръмп", обяви американският президент. Той стори това след като в предишния си пост в Twitter публикува с главни букви "Да направим Америка отново велика".

Тръмп търси начин да забрани на бивши топ разузнавачи достъп до секретна информация

Американският президент Доналд Тръмп обмисля отнемането на достъпа до секретна информация на няколко бивши ръководители на служби за ра...

Часове по-късно обаче Тръмп не пропусна да каже пак в Twitter, че руската намеса в негова полза е фалшива новина, като рекламира нова книга – на Грег Джаред.

Тръмп стана особено активен по темата с руската намеса след срещата си с Владимир Путин в Хелзинки. Редица авторитетни медии, начело с Financial Times, Reuters и New Republic публикуваха нови обширни разследвания за връзките на Тръмп с Русия, като беше обърнато специално внимание на Trump Tower в Торонто и как в този небостъргач се преплитат интересите на Тръмп и на Алекс Шнайдер – канадски милиардер от руски произход. Документи, показани от Financial Times, разкриват, че за завършването на проекта Шнайдер е дал 40 млн. долара, след като работата по сградата е почнала да се бави. Тези пари са отпуснати, след като няколко месеца по-рано Шнайдер е одобрил тайно плащане в размер на 100 млн. долара на "посредници", представляващи интересите на Кремъл. Според The Wall Street Journal плащането е имало за цел да улесни продажбата на трофейния актив на групата на Шнайдер от компании – делът X в огромния металургичен комбинат "Запорожстал" в Източна Украйна – и представлява повече от 10% от продажната цена от 850 млн. щатски долара. Продажбата на комбината е била финансирана от "Банката за развитие и външноикономическа дейност" (Внешикономбанк), като по онова време неин директор е бил Владимир Путин. А комисионната от 100 млн. долара не е била декларирана по времето на продажбата.

Припомняме, че Тръмп така и не показа данъчните си декларации, включително на бизнес организацията си - "Организацията Тръмп". Специално по отношение на проекта в Торонто оправданието е, че Тръмп всъщност е дал само името като търговска марка, а проектът е реализиран от Шнайдер. А тъст на Шнайдер е тъстът му Борис Бирштейн, който има връзки с КГБ още от времето на Леонид Брежнев. През 80-те години на XX век Бирштейн се е съгласил да участва в съветски план за създаване на международни бизнес начинания, ръководен от Георги Арбатов, директор на престижен московски мозъчен тръст. Според разказ на дисидент, публикуван години по-късно, Арбатов е бил и разузнавач на КГБ с кодово име Василий. През 1991 година, малко преди СССР да се срине окончателно, Бирштейн наема Леонид Веселовски като икономически съветник с едногодишен договор. Официално Веселовски започва работа, защото имал докторска степен по икономика и по това време е член на Централния комитет на комунистическата партия, твърди адвокатът на Бирштейн. Но бивш офицер от КГБ заявява пред The Financial Times, че Веселовски е служил и като старши офицер в чуждестранния оперативен отдел на КГБ и е бил „сърцето и душата на прането на пари от КГБ“.

Комисия на Конгреса поиска да разпита бивш директор на ЦРУ заради Тръмп

Правната комисия към Камарата на представителите в Конгреса ще поиска изслушване на бившия директор на ЦРУ Джон Бренън. Причината - спо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com