Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е разочарована от САЩ заради изтребителите F-16

06 юни 2024, 17:18 часа • 33032 прочитания

Украински официални лица настояват САЩ и други страни да засилят обучението на пилоти за изтребителите F-16

Причината - настоящата програма не подготвя достатъчно пилоти, които да летят на самолетите, а изтребителите скоро ще пристигнат в Украйна, твърдят от Киев.

Още: Байдън: Киев няма разрешение да нанася удари с американско оръжие по Кремъл (ВИДЕО)

САЩ, Дания и Румъния не могат да приемат достатъчно пилоти за обучение

Украйна е обявила имената на 30 пилоти, които могат незабавно да започнат обучение в САЩ. Въпреки това администрацията на президента Джо Байдън е казала на Киев, че нейната програма за обучение, която се провежда в Аризона, не разполага с достатъчно капацитет, за да приеме повече от 12 украинци едновременно. С подобен проблем се сблъскват и Дания, и Румъния, където също се обучават пилоти, пише Politico.

Още: Украйна: Очакваме самолети F-16 много скоро, но голяма част от помощта пристига със закъснение

Това е последното препятствие в дългогодишните усилия да се доставят модерните изтребители F-16 в Украйна. Логистични проблеми обаче многократно забавяха обучението.

През последните седмици Украйна официално поиска от САЩ да обучи повече пилоти в базата на Националната въздушна гвардия „Морис“ в Тусон, Аризона. Конгресмени, включително двамата ръководители на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите (долната камара) на САЩ, също настояват администрацията на Байдън да одобри обучението на повече пилоти. Миналия месец те и още няколко законодатели написаха писмо до Пентагона с молба въпросът да бъде приоритизиран.

Още: Не просто изтребител: F-35 е новият ядрен бомбардировач на НАТО

САЩ: И други държави ни молят за обучение, не можем да откажем

Щатите заявиха, че други държави също се редят на опашка за обучение на F-16 в базата и не могат да се откажат от ангажиментите си към тях.

Говорител на Пентагона каза, че десетки пилоти от няколко държави преминават основно летателно обучение и подготовка на F-16 в САЩ и Европа, като отказа да посочи конкретен брой.

„Разбираме, че те не искат да нарушават тези договори, но биха могли да прехвърлят американските си пилоти в друга база за обучение“, заяви украинският депутат Александра Устинова.

Още: Нидерландия позволи на Украйна да използва F-16 за удари по цели в Русия

Снимка: Getty Images

Военновъздушните сили обучават пилоти на F-16 и във военновъздушната база „Люк“ в Аризона, както и в съвместната база в Сан Антонио, Тексас, но тези програми също имат ограничен брой места за чуждестранни пилоти. Обикновено те се резервират предварително за пилоти от други държави, които летят на F-16.

Още осем украински пилоти преминават обучение в база в Дания, но съоръжението трябва да бъде закрито през следващата година и вече няма да участва в обучението, тъй като датските военновъздушни сили преминават към F-35.

Междувременно производителят на F-16 - Lockheed Martin - и неговият подизпълнител Draken също се подготвят да обучават пилоти в съоръжение в Румъния, но тази програма е скъпа и също ще има ограничен брой места.

Още: Белгия ще достави 30 изтребители F-16 на Украйна, първите пристигат още тази година (ВИДЕО)

Докъде стигна обучението на украинските пилоти?

Очаква се до края на тази година да завършат обучението си 20 украински пилоти на F-16. Необходими са 40, за да управляват пълна ескадрила от 20 самолета.

Предвижда се 8 нови пилоти да започнат обучение в Румъния, а други 8 скоро ще пристигнат в Тусон. В същото време базата в Дания няма да приема нови пилоти. С тези темпове Украйна няма да разполага с пълна ескадрила от обучени пилоти до края на 2025 г., смята Politico.

Дания, Нидерландия, Норвегия и Белгия обещаха да снабдят Киев с F-16, като първите самолети се очакват до няколко месеца.

Още: Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месеци

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес