Уличното LED осветление е опасно

13153
Уличното LED осветление е опасно

Американската медицинска асоциация (АМА) прие официална позиция за училното осветление.

Тя идва в отговор на все по-широкото разпространение на LED осветлението по улиците на САЩ. АМА даде насоки как LED осветлението може да бъде избрано така, че да "се минимизира потенциалният вреден ефект върху човешкото здраве и околната среда".

Общините подменят съществуващото улично осветление с неговата LED алтернатива, защото тя е по-издръжлива, по-икономична и пести пари за поддръжка. Въпреки тези предимства, позицията на АМА отразява значението на новите технологии и връзката между светлината и човешкото здраве, пише CNN.

В България уличното LED осветление също набира скорост, като основите му бяха поставени през 2010 г. от Варна, която стана първият град, който предприе тази стъпка.

Асеновград може да плаща три пъти по-малко за улично осветление

Близо 350 000 лева е очакваната годишна икономия от разходите за електроенергия на Асеновград, ако сегашното улично осветление бъде под...

АМА препоръчва уличните LED лампи да са със студента светлина, но не повече от 3000 К. Колкото по-висока е цветната температура, толкова по-студена и бяла е светлината.

Бялата LED светлина между 4000 К и 5000 К има високо ниво на синя светлина с къса дължина на вълните. Именно това е изборът на много американски градове, решили да подменят уличното си осветление.

В тези случаи обаче се оказало, че има редица оплаквания от яркостта на светлината. Типичен пример е град Дейвис в Калифорния, където гражданите са поискали пълна смяна на LED лампите.

Въпросът е могат ли местните власти да имат ефективно осветление, което да не причинява здравословни проблеми.

Крушките с нажежаема жичка имат температура от 2400 К, което означава, че светлината им е много по-жълта. Преди човечеството да открие електричеството пък, светлината е идвала основно от огън и свещи, чиято светлина е с температура от около 1800 К. Днес обаче нещата са много по-различни.

Новата LED светлина има два основни проблема, смятат от АМА. Първият е дискомфортът и яркостта. Тъй като LED светлината е бяла и студена, тя има неприятна яркост, която принуждава зениците да се свиват. Студената светлина се разсейва повече в окото от по-дългите вълни на жълтата светлина, и при достатъчно подобно излагане, може да доведе до увреждане на ретината. Това може от своя страна да стане причина за проблеми със зрението докато шофираме или се разхождаме нощем.

Другото опасение на АМА е, че LED светлината влияе на циркадиалния ритъм.

Тя е 5 пъти по-ефективна в подтисканета на мелатонина в организма, в сравнение с използваната досега светлина в уличните лампи. Подтискането на мелатонина е маркер за циркадиални нарушения, което пък от своя страна води до нарушения на съня.

Ярката светлина също така вреди и на животните, като например някои птици и земноводни, които вечер излизат на брега.

За да бъдат решени тези проблеми, АМА предлага за улично осветление да бъдат използвани LED лампи с по-ниска температура от 3000 К, а също така крушките да имат допълнително покритие, което да приглушава светлината и да "убива" яркостта й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка