В много страни намалява подкрепата за мерките срещу коронавируса

4575
В много страни намалява подкрепата за мерките срещу коронавируса
Снимка: iStock

В редица страни намалява подкрепата за мерките, които правителствата вземат в борбата с коронавируса. Това сочат резултатите от международно проучване, публикувано днес от компанията за пазарни изследвания KekstCNC и цитирано от 24 часа.

Проучването, направено в шест страни: Франция, Великобритания, Германия, Япония, САЩ и Швеция, сочи тази низходяща тенденция спрямо юни. Във Великобритания едва 35 на сто от анкетираните оценяват положително действията на правителство, а това е с 3 пункта по-малко, отколкото през юни. Подкрепа за правителството намалява и в САЩ. Сега там 44 на сто са недоволни от действията му, докато делът им бе 40 на сто в средата на юни. В Япония мнозинството или 51 на сто посочват, че са недоволни от управлението на кризата. Французите обаче са по-удовлетворени  от действията на правителството, макар като цяло да остават недоволни на 41 процента, отбелязва АФП.

Експерт: Неспазването на мерките е причина за увеличения брой на заразените с коронавирус у нас

„Оставихме на съзнанието на хората контрола за това как да се спазва дистанция и как да се носят маските. Тук се загубихме. Когат...

Изследването отчита широка подкрепа сред хората за носенето на маски. Близо 73 на сто от французите са на мнение, че те трябва да бъдат задължителни в затворените обществени места срещу 68 на сто от японците или 65 от британците. Дори в САЩ, където това е оспорвана тема, 63 на сто от анкетираните казват, че подкрепят носенето на маска. Единствено Швеция – 37 на сто, прави изключение по този въпрос. Там почти не се носят маски на обществени места, а властите и не ги препоръчват.

Проучването засяга и начина, по който хората възприемат епидемията, спрямо действителното положение. Навсякъде се вижда, че населението в голяма степен надценява мащаба на пандемията. Анкетираните британци посочват, че според тях 22 на сто от населението са се заразили с новия коронавирус, а в действителност официалните данни сочат, че това са по-малко от 0,5 на сто от населението. Американците отговарят, че заразените им сънародници са 20 на сто от населението на страната, а това е 16 пъти повече от официално отчетения брой. Тенденцията е още по-силно изразена, когато става дума за броя на починалите заради усложнения от COVID-19. В Германия анкетираните отговарят, че става дума за 3 процента, а в действителност тези 3 процента са 300 повече от реалния брой, отбелязва АФП. И накрая анкетираните в шестте страни се опасяват от втора вълна на епидемията. Изследването е направено в средата на юли в продължение на пет дни сред представителна извадка от 1000 възрастни във всяка страна. Допустимата грешка е 3,3 на сто за всичките страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка