В Оклахома вдигат статуя на Сатаната

5397
В Оклахома вдигат статуя на Сатаната

Църквата на Сатаната в Оклахома представи проект за паметник, който да бъде издигнат пред местния Капитолий, предаде БГНЕС.

Сатанистите искат скулптурата с височина над 2 метра да замени монумента, изобразяващ 10-те Божи заповеди, издигащ се пред Капитолия. Сатаната ще бъде изобразен като Бафомет - крилат, с глава на козел, копита и женски гърди, седнал на трон с пентаграм и обкръжен от смеещи се деца.

Инициативата предизвика силно негодувание сред законодателите в Оклахома - щат, намиращ се в т.нар. Библейски пояс в САЩ, където християнството е с традиционно силни позиции. "Трябва да сме толерантни към различните, но чак паметник на Сатаната - тук, в Оклахома!? Няма как да се случи!", отсече местният конгресмен Дом Армс.

Иначе искането на сатанистите е по-скоро символично, с цел назидание. Монументът с 10-те Божи заповеди се сдоби с множество критици веднага след издигането му през 2012 г. Местни активисти настояват той да бъде демонтиран, като от Американския съюз за защита на гражданските свободи дори се обърнаха към съда.

"Откъде на къде 10-те Божи заповеди? Това е религиозно натрапване. В Оклахома не живеят само християни! Защо не хиндуистки монумент или пък паметник на Буда? Или на Йехова? Или на Зевс? Тук имаме привърженици на всякакви религии, а също и немалко атеисти", отбелязват не без основание правозащитниците.

На даден етап дискусията почти се превърна във фарс, тъй свой паметник пред Капитолия поискаха дори от регистрираната специално за целта Църква на Летящото макаронено чудовище. В резултат, щатските власти замразиха разглеждането на заявките, докато по въпроса не се произнесе съдът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...