Заради Тръмп, САЩ са се лишили от повече ваксини срещу коронавирус на Pfizer

2383
Заради Тръмп, САЩ са се лишили от повече ваксини срещу коронавирус на Pfizer
Снимка: iStock/Guliver

Администрацията на републиканския президент Доналд Тръмп през лятото отказа предложение за закупуване на допълнителни партиди ваксина срещу коронавирус, която беше разработена съвместно от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. Това ще попречи на Pfizer да продаде по-голямата част от ваксината на федералното правителство на САЩ, съобщава The New York Times, предаде БГНЕС.

Според източници на американското издание, в началото на това лято Pfizer предлага да достави за нуждите на американците партида ваксини, надвишаващи 100-те милиона дози, предвидени в договора. Много е вероятно още на 11 декември американските регулатори да одобрят използването на тази ваксина. Въпреки това разработчикът вече не може да доставя на САЩ допълнителни партиди от това лекарство поне до юни следващата година. Това се дължи на факта, че Pfizer е сключил големи договори с други страни по света и ще изпълни задълженията си към тях, обясниха източниците на вестника.

В началото на ноември Pfizer и BioNTech обявиха, че тяхната ваксина е ефективна до 95%. На 11 ноември Европейският съюз обяви решението си да закупи 200 милиона дози от лекарството, като има възможност да закупи още 100 милиона дози. Американската администрация не е действала толкова предвидливо, което е изпълнено с последици за обикновените американци, смята вестникът. "Ние сме уверени, че ще получим 100 милиона дози ваксина от Pfizer, както е предвидено в договора, а има и пет по-вероятни ваксини", заяви Министерството на здравеопазването и социалните служби на САЩ пред The New York Times. Pfizer потвърди, че "доставката на допълнителни дози над 100 милиона е предмет на отделно споразумение и се основава на взаимноизгодно споразумение."

Първа стъпка към COVID-паспорт? Великобритания дава карти на ваксинираните

Британската система за здравеопазване - NHS, реши да издава карта на всеки, който се ваксинира срещу коронавирус. Този ход засили опасе...

Американската администрация отпусна 486 милиона долара на американската компания Moderna за разработване на ваксина срещу коронавирус, 456 милиона долара на Johnson&Johnson, 1,2 милиарда долара предостави на британско-шведската AstraZeneca, която разработва ваксина в сътрудничество с учени от Оксфордския университет. Merck също разработва ваксина в САЩ. Общо администрацията е инвестирала 12 милиарда долара в тези проекти, според Белия дом.

Според университета "Джон Хопкинс", който изчислява въз основа на информация от федералните и местните власти, в САЩ са открити над 14,88 милиона случая на коронавирусна инфекция, 283 326 души са починали. Страната се нарежда на първо място в света и по двата показателя.

Още: Pfizer решава проблема с транспорта - разработва ваксина срещу COVID с прием през носа

Доказателство, че ваксините срещу коронавирус са безопасни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com